mandag 13. november 2017 14:15

Vinteren er på vej, så husk at fjerne is og sne fra lastbilens tag

Vinteren nærmer sig, og frosten viser sig allerede i morgentimerne. Som chauffør har du ansvaret for at fjerne is fra køretøjet, inden arbejdsdagen påbegyndes, da det er ulovligt at køre med sne og is på toppen af trailerne.

Der kan opstå farlige situationer i vinterperioden med frost og kulde, når is glider ned fra trailerens tag. De farlige situationer kan ske både ved høj og lav hastighed. Det er chaufførens ansvar, at lastbilen er i forsvarlig tilstand, når kørslen påbegyndes, og derfor skal chaufføren sørge for at fjerne is og sne fra køretøjet.

 

- Chaufføren er forpligtet til at fjerne is og sne fra køretøjet efter kolde nætter. Problemet med is på køretøjer opstår særligt, når temperaturen skiftevis er over og under frysepunktet. Det sker eksempelvis om morgenen efter en regnvejrsdag, hvor temperaturen om natten har været under frysepunktet. Regnvand, der er blevet til is, kan resultere i farlige situationer med flyvende is i trafikken, hvis det ikke fjernes, siger Steffen Johannsen, teknisk konsulent i ITD.

 

Sidste vinter var der flere eksempler på nedfalden is og farlige situationer for den øvrige trafik. ITD opfordrer til, at chauffører får fjernet is og sne, selvom det kan være en farlig og besværlig affære.

 

Der er i Danmark opstillet omkring 25 offentlige snebroer, hvor chauffører gratis kan fjerne sne og is fra traileren. ITD råder deres medlemsvirksomheder til også at have egne snebroer, da kørslen fra terminalen til nærmeste snebro kan være farlig for andre trafikanter. Der kan også være kø for at benytte de fælles faciliteter.

 

Du kan finde mere information om snebroer her, hvor det også er muligt at se, hvor de offentlige snebroer er placeret.

 

ITD har følgende råd til en hensynsfuld vinterkørsel:

  • Sikre dig, at al is og sne er fjernet fra køretøjets tag, inden kørslen påbegyndes.
  • Fjern is og sne på en måde, hvor der ikke er fare for, at du kommer til skade.
  • Is og sne fjernes nemmest fra en snebro.
  • På presenningssættevogne kan isen bankes fri fra indersiden af sættevognens tag. Brug en kost eller anden genstand, der ikke beskadiger taget.
  • Hvis muligt kan ladet tippes en smule op ved parkering. Så vil regnvandet kunne løbe væk, og der dannes ingen is.
  • Der findes løsninger, som ved parkering kan løfte sættevognens tag op i en vinkel, der ligeledes får regnvandet til at løbe væk. Dette er primært kun en løsning til presenningssættevogne. Spørg din leverandør af sættevogne eller kontakt ITD for yderligere oplysninger.

 

Foto:  Colourbox.dk

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >