tirsdag 04. september 2018 13:00

Cirkulær økonomi skal sikre bæredygtig vækst

Regeringen har fremlagt sin Strategi for cirkulær økonomi, der med en lang række initiativer skal sætte skub i omstillingen til et grønnere og mere bæredygtigt samfund. ITD støtter op om de gode initiativer.

Som led i regeringens nye Strategi for cirkulær økonomi lægges der op til initiativer, der skal sikre høj vækst og konkurrenceevne baseret på en bæredygtig forvaltning af naturens ressourcer. Det skal ske ved at styrke genanvendelse og innovation ved hjælp af bæredygtigt og gennemtænkt design. Blandt andet skal der skabes et velfungerende marked for affald og genanvendte råvarer, så vores uholdbart store forbrug af naturressourcer mindskes.

De gode tiltag for cirkulær økonomi skal ifølge regeringen kobles med den forsyningsstrategi, der skal forhandles på plads i løbet af efteråret. Det glæder ITD, at regeringen dermed sætter fokus på incitamenter, der tilskynder til bedre udnyttelse af affaldet og øget genanvendelse.

 - I ITD er vi helt enige med regeringen i, at en konkurrenceudsat affaldssektor og et velfungerende marked er nøglen til øget genanvendelse. Som det er i dag, har de kommunale selskaber, der både står for dele af affaldsindsamlingen og driften af forbrændingsanlæg, meget lidt grund til at tænke i genanvendelse. Det er en uønsket incitamentsstruktur, som vi mener bør fjernes, hvis vi skal høste det fulde udbytte af den cirkulære økonomi, siger Lasse Kristoffersen, politisk konsulent i ITD.

Transport- og logistikbranchen er da også et helt afgørende led i bestræbelserne for mere genanvendelse i affaldssektoren, fortsætter Lasse Kristoffersen.

- Vores medlemmer står dagligt for affaldstransporter rundt om i hele landet, det gælder ikke mindst det genanvendelige affald. Den indsats kommer der nu positivt fokus på, hvilket vi på branchens vegne er meget tilfredse med.

Den nye strategi følger op på anbefalingerne fra regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi med seks indsatsområder og 15 initiativer. Regeringen har afsat 116 millioner kroner til at sætte gang i udviklingen.


Læs mere om regeringens strategi for cirkulær økonomi.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >