torsdag 20. december 2018 11:43

EU-Kommissionen fremlægger transportørforslag i tilfælde af ”no deal Brexit”

EU-Kommissionen har meldt en nødplan ud, som midlertidigt skal sikre blandt andet vejtransporten i tilfælde af, at Storbritannien træder ud af EU 29. marts 2019 uden en aftale.

Det er stadig usikkert, om det lykkedes EU og Storbritannien at indgå en aftale om det fremtidige samarbejde. Såfremt man ikke indgår en aftale, vil EU-transportører ikke kunne udføre godstransport til/fra/i Storbritannien og omvendt. Alternativet vil i så fald være CEMT-tilladelser. Der findes kun et begrænset antal CEMT-tilladelser, som formentlig ikke vil være tilstrækkeligt til at dække efterspørgslen.

 

EU-Kommissionen har derfor stillet forslag om, at transportører med en britisk tilladelse får adgang til at køre transporter mellem Storbritannien og EU. Denne løsning vil dog være midlertidig indtil 31. december 2019 og forudsætter, at Storbritannien giver transportører med en EU-tilladelse samme rettigheder.

 

EU’s nødplan indeholder 14 områder og har til formål at afhjælpe de alvorligste skader, i tilfælde af at der ikke bliver nogen aftale. Uanset forslaget vil der dog i tilfælde af ”no deal Brexit” komme hindringer ved grænsen, da Storbritannien vil ses som et tredjeland, hvilket vil betyde toldbehandling på varer. Ligeledes vil transporter af levende dyr eller animalske produkter være underlagt kontrol ved grænsen. Der må derfor forventes øget ventetid ved grænsen.

 

Storbritannien har endnu ikke meldt ud, hvorvidt de ønsker at give EU-transportører lignende adgang på britisk område.

 

- Det er stadig meget svært at svare på, hvordan de konkrete konsekvenser bliver for vejgodstransportsektoren. ITD håber, at der snart kommer en afklaring om Brexit, så alle virksomheder ved, hvad de skal forholde sig til og rette sig efter, siger Maria Feldberg, jurist i ITD.

 

ITD følger og orienterer løbende om sagen.  

 

Se forslaget her.

 

Se Kommissionens pressemeddelelse her.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >