torsdag 17. maj 2018 14:43

EU-Kommissionen præsenterer tredje og sidste del af vejpakken

EU-Kommissionen har i dag præsenteret tredje og sidste del af den vejpakke, der skal fastlægge den fremtidige regulering af det europæiske vejgodstransporterhverv. Vejpakke tre fokuserer på sikker, ren og forbundet mobilitet. Pakken indeholder blandt andet forslag vedrørende klima og CO2-reduktion, øget digitalisering af transportsektoren og større trafiksikkerhed. ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport, hilser Kommissionens forslag til fælles europæiske regler på områderne velkommen.

Kommissionens tredje vejpakkeudspil lægger op til en række tiltag, der skal fremme udviklingen i den europæiske vejgodstransport. På klimaområdet foreslår Kommissionen for første gang nogensinde, at der indføres C02-standarder for lastbiler. I 2025 skal de gennemsnitlige CO2-emissioner fra nye lastbiler være 15 procent lavere end i 2019 for at sikre, at udledningen reduceres så hurtigt som muligt. Der foreslås endvidere et vejledende reduktionsmål for 2030 på mindst 30 procent i forhold til værdierne i 2019. Disse mål stemmer overens med EU's forpligtelser i henhold til Parisaftalen og vil ifølge Kommissionen skabe betydelige brændstofbesparelser for transportvirksomhederne.

 

- Vejgodstransporten skal også yde sit bidrag til at løse klimaudfordringerne. Vi arbejder i erhvervet intensivt på at nedbringe transporternes påvirkninger af klima og miljø, og i løbet af de senere år er lastbilernes udledning blevet markant mindre. Men det er helt afgørende, at der kommer fælles europæiske retningslinjer på det her område, så der er lige vilkår for alle virksomheder, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

 

Der er også stor fokus på øget digitalisering af sektoren, og man vil nu endnu mere aktivt fremme elektronisk udveksling af transportdokumenter. Blandt andet skal en del af Kommissionens forslag sikre, at de europæiske myndigheder anerkender digitale dokumenter i forbindelse med kontrol og håndhævelse af regler.

 

- Den digitale omstilling går stærkt, og det er derfor af enorm betydning, at der sikres et fælles grundlag for, at virksomhederne kan omstille sig til den nye digitale virkelighed og udnytte de muligheder, teknologien giver for at mindske de administrative og økonomiske omkostninger. Herudover vil forslagene bidrage til en effektiv og mere ensartet håndhævelse af reglerne i alle medlemslande, og det er vigtigt for at sikre en fair konkurrence på markedet, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

 

Kommissionen lægger på trafiksikkerhedsområdet op til en række tiltag, der skal gøre lastbiler endnu mere sikre og forebygge ulykker. Blandt andet lægges der op til, at køretøjer skal udstyres med avancerede sikkerhedsfunktioner som for eksempel avancerede nødbremsesystemer, vejbaneassistenter til biler og systemer til lastbiler, der kan registrere cyklister og fodgængere, så ulykker undgås.

 

- Også når det gælder trafiksikkerhed, er det vigtigt at få fælles regler, da godstransport er grænseoverskridende. I ITD mener vi, at Kommissionens udspil indeholder en lang række gode og nødvendige foranstaltninger, der helt sikkert vil forbedre sikkerheden på vejene og reducere antallet af ulykker, siger Carina Christensen.

 

ITD vil nu gennemgå Kommissionens tredje vejpakke i detaljer og udarbejde høringssvar til de enkelte forslag.

 

Se Vejpakke tre her: https://ec.europa.eu/transport/modes/road/news/2018-05-17-europe-on-the-move-3_en

 

SENESTE ITD NYT
onsdag 27. marts 2024

En hilsen til medlemmerne fra formandens førerhus

Velkommen til nyhedsbrevet ”Nyt fra formandens førerhus”, som ITD’s bestyrelsesformand, John A. Skovrup, med mellemrum sender ud til medlemmerne.

En hilsen til medlemmerne fra formandens førerhus >
tirsdag 26. marts 2024

Færdselsstyrelsen skærper krav til dokumentation ved lejede eller leasede køretøjer

Færdselsstyrelsen har netop udsendt en vejledning om udlejningskøretøjer. Af den fremgår det, at der ved benyttelse af lejede eller leasede køretøjer skal medbringes visse dokumenter under kørslen.

Færdselsstyrelsen skærper krav til dokumentation ved lejede eller leasede køretøjer >
tirsdag 19. marts 2024

Gratis webinar om registrering af arbejdstid

Fra og med den 1. juli 2024 skal arbejdsgivere registrere medarbejdernes daglige arbejdstid. Derfor tilbyder ITD HjulmandKaptain lige nu et gratis webinar, så du hjemme fra kontoret kan blive klogere på de nye regler, hvordan du lever op til dem samt hvilke medarbejdere, der omfattes af reglerne.

Gratis webinar om registrering af arbejdstid >