onsdag 30. maj 2018 15:11

ITD bakker op om nye CO2-standarder for lastbiler

EU-Kommissionens tredje udspil i Vejpakken lægger op til en række tiltag, der skal styrke klimaindsatsen i den tunge vejgodstransport yderligere. Kommissionen foreslår blandt andet, at der indføres C02-standarder for lastbiler. ITD støtter de ambitiøse grønne målsætninger.

Vejgodstransporten skal yde sit bidrag til at løse klimaudfordringerne, og i løbet af de senere år er lastbilernes udledning også blevet markant mindre. Men der er stadig rum til forbedringer, før EU kan leve op til sine klimaforpligtelser i henhold til den såkaldte Parisaftale.

 

Derfor foreslår Kommissionen i Vejpakkens del 3 for første gang nogensinde, at der indføres C02-standarder for lastbiler. I 2025 skal de gennemsnitlige CO2-emissioner fra nye lastbiler være 15 procent lavere end i 2019 for at sikre, at udledningen reduceres så hurtigt som muligt. Derudover forslås et vejledende reduktionsmål for 2030 på mindst 30 procent i forhold til værdierne i 2019.

 

- I ITD hilser vi fælles europæiske klimatiltag velkommen, der respekterer virksomhedernes konkurrenceevne. Og forslaget er overordnet et rigtigt fint udgangspunkt for de kommende politiske forhandlinger i Bruxelles, siger politisk konsulent i ITD, Lasse Kristoffersen.

 

- Det har for os hele tiden været afgørende, at der er en fair balance mellem meromkostninger for lastbilproducenterne og brændstofbesparelserne forbundet med standarderne, så udviklingen af effektive køretøjer på sigt kan bidrage positivt til både klimaet og økonomien i den enkelte transportvirksomhed. Eksempelvis har Kommissionen lagt op til standarder for det samlede køretøj i stedet for motorspecifikke tiltag. Det vil sikre, at producenterne får den fornødne fleksibilitet, og at udviklingen af de nye køretøjer foregår mest omkostningseffektivt til gavn for transportbranchen, mener Lasse Kristoffersen.

 

Du kan læse EU-Kommissionens udspil (på engelsk) på dette link:

 

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM:2018:284:FIN

 

Foto: Colourbox

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >