mandag 09. juli 2018 09:42

ITD: Brug af håndholdt teleudstyr under kørsel kan gå ud over trafiksikkerheden

Et nyt lovudkast vil skærpe reglerne for brug af alle håndholdte kommunikationsapparater under kørslen, så det fremover skal koste både en bøde og et klip i kørekortet. ITD hilser lovudkastet velkommen.

Skærpede regler omkring brug af teleudstyr og andet kommunikationsudstyr i lastbilerne skal sikre, at trafikulykker forårsaget af uopmærksomhed og distraktion undgås. Derfor vil et flertal i Folketinget ændre færdselslovens regler, der skærper straffen for brug af alle håndholdte kommunikationsapparater under kørsel. Skærpelsen indebærer, at man ud over en bøde på 1.500 kroner også vil få et klip i kørekortet, såfremt man taler i håndholdt mobil, indstiller sin GPS eller anvender andre håndbetjente kommunikationsapparater, mens man kører.

ITD ser mange gode intentioner i lovforslaget.

- Vi bakker op om lovforslaget, for brug af håndholdt teknologi under kørslen kan udgøre en alvorlig sikkerhedsrisiko på vejene. Med den nye teknologi, der er til rådighed, vil vi gerne opfordre virksomhederne til at have en klar politik på området og sikre, at der er håndfrit udstyr i lastbilerne – både til firma- og privattelefoner. Lige som der bør være klare retningslinjer for, hvordan kommunikation via for eksempel flådestyringssystemer og onboardterminaler foregår på en trafiksikker måde, siger Jørn-Henrik Carstens, politisk chef i ITD.

- Det vigtigste her er naturligvis at sørge for en god trafiksikkerhed. Men der er dog også situationer, hvor forslaget måske er lige vidtrækkende nok. For eksempel kører særtransporter i skridttempo, og her bruges der ofte walkie talkies som kommunikationsform mellem lastbilen og følgebilerne, fordi det er en sikker løsning, der virker. Det skal man måske ikke slå ned på. Og der kan være andre lignende eksempler, som lige kræver ekstra omtanke, mener Jørn-Henrik Carstens.

Forslag til lov om ændring af færdselsloven (Klip i kørekortet for benyttelse af håndholdt teleudstyr og andre håndholdte kommunikationsapparater under kørsel) er lige nu i høring.

 

Foto: Colourbox

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >