mandag 02. juli 2018 16:20

ITD: Ikke nok turbo på digitalisering af dokumenter i tredje vejpakkeudspil

EU-Kommissionens udspil om digitalisering af fragtdokumentation i vejpakkens 3. del er et skridt i den rigtige retning, men der er behov for endnu mere fart på digitaliseringsprocessen, mener ITD.

Et væsentligt element i vejpakkens 3. del fra EU-Kommissionen er, at udvekslingen af information mellem virksomheder og myndigheder i stigende grad skal foregå digitalt ved udførelse af vejgodstransport. Man ønsker bedre administrative procedurer og valide data i forbindelse med myndighedskontroller, som for eksempel vejsidekontroller.

 

- Der er stadig alt for store mængder papir i forbindelse med udøvelse af godstransporter. EU- Kommissionens udspil er derfor også et skridt i den rigtige retning. Forslaget sætter nogle overordnede, regulatoriske rammer for øget digitalisering inden for vejgodstransporten. Det er i sig selv en vigtig forudsætning for at udvikle og harmonisere tekniske løsninger, der fungerer i praksis, og på sigt vil give store gevinster for både virksomheder og myndigheder, siger Mads Røddik Christensen, chefkonsulent i ITD.

 

EU-Kommissionens udspil omfatter dog kun den virksomhedsrettede dokumentation i forbindelse med en vejgodstransport, som for eksempel oplysninger fra CMR-fragtbrevet. I følge ITD er det ikke rimeligt kun at stille krav til virksomhederne om at stille godsdata, som i udgangspunktet er afsender og modtagers data, til rådighed digitalt.

 

- Myndighederne bør også selv tvinges til at tænke mere digitalt. Det gælder for eksempel, når én myndighed kontrollerer oplysninger fra en anden myndighed som for eksempel køretøjets registreringsattest, synsrapport, ADR-attest, godkendelse til dyretransport eller lignende. Der er en lang række myndighedsdokumenter, som chaufføren i dag er forpligtet til at forevise i papirform, som skal holdes opdateret og medbringes under kørslen. Den type dokumenter bør EU-Kommissionen sørge for at inddrage i det videre arbejde, så myndighederne kan hente relevante data hos hinanden, siger Mads Røddik Christensen.

 

ITD vil fortsætte indsatsen for øget digitalisering i blandt andet DTLF (EU Digital Transport and Logistics Forum) samt over for øvrige relevante myndigheder i ind- og udland.

 

Arbejdet med 3. del af vejpakken går i gang i efteråret 2018.

 

Foto: Colourbox

SENESTE ITD NYT
onsdag 27. marts 2024

En hilsen til medlemmerne fra formandens førerhus

Velkommen til nyhedsbrevet ”Nyt fra formandens førerhus”, som ITD’s bestyrelsesformand, John A. Skovrup, med mellemrum sender ud til medlemmerne.

En hilsen til medlemmerne fra formandens førerhus >
tirsdag 26. marts 2024

Færdselsstyrelsen skærper krav til dokumentation ved lejede eller leasede køretøjer

Færdselsstyrelsen har netop udsendt en vejledning om udlejningskøretøjer. Af den fremgår det, at der ved benyttelse af lejede eller leasede køretøjer skal medbringes visse dokumenter under kørslen.

Færdselsstyrelsen skærper krav til dokumentation ved lejede eller leasede køretøjer >
tirsdag 19. marts 2024

Gratis webinar om registrering af arbejdstid

Fra og med den 1. juli 2024 skal arbejdsgivere registrere medarbejdernes daglige arbejdstid. Derfor tilbyder ITD HjulmandKaptain lige nu et gratis webinar, så du hjemme fra kontoret kan blive klogere på de nye regler, hvordan du lever op til dem samt hvilke medarbejdere, der omfattes af reglerne.

Gratis webinar om registrering af arbejdstid >