torsdag 20. december 2018 10:44

ITD: Ny aftale om dyretransporter indeholder både godt og skidt

Antallet af dyretransporter er de seneste 10 år steget betragteligt, og i samme periode har Fødevarestyrelsen gennemført et uændret antal kontroller. Derfor har regeringen og Dansk Folkeparti lavet en aftale om flere kontroller med grænseoverskridende dyretransporter.

For ITD er det afgørende, at dyretransporter over grænserne altid foregår på ansvarlige vilkår og under iagttagelse af gældende danske og europæiske forskrifter. ITD mener, at hensynet til dyrevelfærd under transport aldrig må tilsidesættes.

 

- Vi er i ITD tilfredse med, at den såkaldte klippekortordning afskaffes, og at der foretages visse lempelser i det ansvar, som chaufføren har ved læsning af dyr ude hos landmanden, siger chefkonsulent Anders Jessen fra ITD’s erhvervspolitiske afdeling.

 

Meldingen fra ITD kommer, efter at regeringen og Dansk Folkeparti tirsdag den 18. december 2018 indgik aftale om en øgning af antal kontroller med grænseoverskridende dyretransporter.

 

Der er dog også mangler i aftalen, da dyretransportørerne efterlyser eskalerende myndighedsudøvelse i forhold til transporten af slagterigrise i Danmark. Dette er slet ikke omtalt, og det kan betyde mange retssager for dyretransportørerne. Selve forliget rummer desværre også mange nye danske særregler, herunder højdekrav for smågrise og en række ekstra kontrolomkostninger, som vil skade erhvervet. Flere kontroller vil betyde mere bøvl og øget læssetid - samt flere omkostninger.

 

Et centralt led i aftalen er, at kontroltrykket efter en periode vil blive lempet for de virksomheder, der har vist, at de altid overholder reglerne. Til gengæld vil der ske en øget kontrol af de virksomheder, der igen og igen måtte overtræde reglerne.

 

- Mange vognmænd, der transporterer levende dyr, har ikke et problem med målrettede kontroller. Vognmændene og branchen som helhed har en fælles interesse med myndighederne i at sikre, at de virksomheder, der ikke overholder reglerne, bliver sanktioneret. Kontroller skal dog ske på en fair måde, og eventuelle bøder skal stå i rimeligt forhold til forseelsens karakter, siger Anders Jessen.

SENESTE ITD NYT
onsdag 27. marts 2024

En hilsen til medlemmerne fra formandens førerhus

Velkommen til nyhedsbrevet ”Nyt fra formandens førerhus”, som ITD’s bestyrelsesformand, John A. Skovrup, med mellemrum sender ud til medlemmerne.

En hilsen til medlemmerne fra formandens førerhus >
tirsdag 26. marts 2024

Færdselsstyrelsen skærper krav til dokumentation ved lejede eller leasede køretøjer

Færdselsstyrelsen har netop udsendt en vejledning om udlejningskøretøjer. Af den fremgår det, at der ved benyttelse af lejede eller leasede køretøjer skal medbringes visse dokumenter under kørslen.

Færdselsstyrelsen skærper krav til dokumentation ved lejede eller leasede køretøjer >
tirsdag 19. marts 2024

Gratis webinar om registrering af arbejdstid

Fra og med den 1. juli 2024 skal arbejdsgivere registrere medarbejdernes daglige arbejdstid. Derfor tilbyder ITD HjulmandKaptain lige nu et gratis webinar, så du hjemme fra kontoret kan blive klogere på de nye regler, hvordan du lever op til dem samt hvilke medarbejdere, der omfattes af reglerne.

Gratis webinar om registrering af arbejdstid >