fredag 23. november 2018 14:33

ITD og de øvrige organisationer på transportområdet drøftede Padborg-sagen med transportministeren og beskæftigelsesministeren

ITD og de øvrige organisationer på transportområdet – DA, LO, DI, ATL, Dansk Erhverv, DTL og 3F – var i dag inviteret til møde i Beskæftigelsesministeriet med transportminister Ole Birk Olesen og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Formålet med mødet var at drøfte tiltag, som kan understøtte ordentlige arbejdsvilkår for medarbejdere i transportbranchen.

På baggrund af sagen fra Padborg om filippinske chaufførers vilkår var ITD og de øvrige organisationer på transportområdet inviteret til en generel drøftelse af tiltag, der kan understøtte ordentlige arbejdsvilkår for medarbejdere i transportbranchen. På mødet blev parterne enige om, at der nedsættes et hurtigtarbejdende udvalg, der skal komme med forslag til opfølgning på den folketingsvedtagelse, der for nylig blev vedtaget, og som blandt andet handlede om arbejdskraftens fri bevægelighed og niveauet for kontrol.

ITD tilsluttede sig på mødet, at der bliver nedsat et hurtigtarbejdende udvalg bestående af de repræsenterede organisationer.

-      Vi ser med stor alvor på Padborg-sagen, og vi bidrager selvfølgelig gerne til et arbejde, der skal sikre klare regler, effektiv kontrol og ordentlige vilkår for chaufførerne. Udvalget skal efter vores mening især se på de muligheder, der er inden for de danske rammer, herunder hvilke værktøjer, der kan bruges parallelt med den europæiske lovgivning, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

På mødet fremhævede ITD nødvendigheden af, at politikerne sideløbende går seriøst til forhandlingerne om den fælles europæiske vejpakke, hvor forhandlingerne lige nu går ind i en afgørende fase.

-      Skal vi sikre ordentlige arbejdsvilkår i vejgodstransporten og samtidig sikre, at de, der respekterer spillereglerne, ikke udkonkurreres på unfair vilkår, er det bydende nødvendigt, at der bliver udarbejdet ét sæt fælles spilleregler, som alle EU-lande kan og vil følge. Lige nu er der for mange gråzoner, og derfor skal reglerne udstikkes, så de fortolkes og håndhæves éns af myndighederne i både EU og Danmark. Det vil være den optimale måde at sikre ordentlige arbejdsforhold i branchen på, siger Carina Christensen.

Effektiv kontrol af transportområdet fyldte meget på mødet. ITD bakker fuldt op om mere effektive kontroller og et øget kontrolpres, fulgt op af passende sanktioner i forbindelse med alvorlige og gentagne lovovertrædelser.

-      Alle skal overholde reglerne, og der skal slås hårdt ned på alvorlige forseelser. I ITD er vi fortalere for at øge antallet af vejsidekontroller og samtidig styrke kontrollen. Vi kunne godt ønske os en målrettet og risikobaseret kontrol, som den man har i Tyskland, hvor alle kompetencer på transportområdet er samlet under BAG – Bundesamt für Güterverkehr. Her viser erfaringerne entydigt, at det styrker kontrollen markant, når indsatsen er målrettet og bygger på grundig markedsovervågning og statistik. Den løsning har ITD sammen med en række andre organisationer tidligere peget på, og vi håber, ministrene vil se på modellen og finde de fornødne ressourcer til en effektiv løsning, siger Jørn-Henrik Carstens, chef for ITD’s politiske afdeling.

DA og LO har fået opgaven med at udarbejde et forslag til kommissorium for udvalgsarbejdet i samarbejde med ministerierne.

SENESTE ITD NYT
onsdag 27. marts 2024

En hilsen til medlemmerne fra formandens førerhus

Velkommen til nyhedsbrevet ”Nyt fra formandens førerhus”, som ITD’s bestyrelsesformand, John A. Skovrup, med mellemrum sender ud til medlemmerne.

En hilsen til medlemmerne fra formandens førerhus >
tirsdag 26. marts 2024

Færdselsstyrelsen skærper krav til dokumentation ved lejede eller leasede køretøjer

Færdselsstyrelsen har netop udsendt en vejledning om udlejningskøretøjer. Af den fremgår det, at der ved benyttelse af lejede eller leasede køretøjer skal medbringes visse dokumenter under kørslen.

Færdselsstyrelsen skærper krav til dokumentation ved lejede eller leasede køretøjer >
tirsdag 19. marts 2024

Gratis webinar om registrering af arbejdstid

Fra og med den 1. juli 2024 skal arbejdsgivere registrere medarbejdernes daglige arbejdstid. Derfor tilbyder ITD HjulmandKaptain lige nu et gratis webinar, så du hjemme fra kontoret kan blive klogere på de nye regler, hvordan du lever op til dem samt hvilke medarbejdere, der omfattes af reglerne.

Gratis webinar om registrering af arbejdstid >