tirsdag 29. maj 2018 16:28

Nemmere at fejre den traditionsrige eksamenskørsel i veteranlastbiler

Sommerens studenter kan se frem til at få lov til at fejre deres eksamen på ladet af en veteranlastbil. Der bliver nemlig givet midlertidig adgang til dispensation fra kravet om partikelfilter i miljøzoner for lastbiler, der er registreret før 1. juli 1983.

Dispensationsmuligheden gælder for de gamle lastbiler, selvom de er registreret til godskørsel, som i dag er et krav for at kunne få godkendt lastbilerne til eksamenskørsel. Den 1. januar 2019 ændres registreringsbekendtgørelsen, så det fremover bliver tilladt at køre eksamenskørsel i lastbiler, der er registreret til veterankørsel og derfor generelt er undtaget for kravet om eftermontering af partikelfiltre. Det er godt nyt for de kommende studenter og alle de andre, der lige om lidt afslutter deres uddannelse. Samtidig er det godt for de mange vognmænd, der nu kan se frem til at få luftet de flotte, gamle lastbiler, mener ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

 

Inden længe springer de første studenter ud, og en masse andre unge mennesker afslutter deres skole eller uddannelse. Det fejres traditionen tro på ladet af en flot pyntet lastbil, og denne sommer kan optogene blive endnu flottere, end de plejer.

Transportminister Ole Birk Olesen og transportordførerne fra regeringen og Dansk Folkeparti har nemlig taget initiativ til at ændre registreringsbekendtgørelsen, og det betyder, at det fremover bliver tilladt at køre eksamenskørsel i veteranlastbiler registreret med tilladelse til veterankørsel.

- Det er glædeligt, at der nu kommer en fornuftig løsning på problematikken omkring eftermontering af partikelfiltre på veteranbilerne. Det er kompliceret og i mange tilfælde umuligt at eftermontere partikelfiltre på flere af bilerne og efter ITD’s opfattelse også ude af proportion, set i lyset af de få kilometer de fine gamle biler kører hen over året, siger Jørn-Henrik Carstens, chefkonsulent i ITD.

I dag kan køretøjer registreret til veterankørsel ikke benyttes til erhvervsmæssig persontransport og dermed ikke benyttes til eksamenskørsel. Forbuddet mod erhvervsmæssig persontransport i køretøjer registreret til veterankørsel betyder, at køretøjerne skal registreres som lastbiler til godstransport for at kunne køre med studenter.

Køretøjer registreret til veterankørsel er undtaget kravet om at have monteret et partikelfilter i miljøzonerne, men det er køretøjer registreret som lastbiler ikke. Når køretøjet omregistreres til lastbil til godstransport, skal det derfor overholde miljøzonereglerne ved at montere partikelfilter eller ved at få dispensation fra partikelfilterkravet.

Miljøstyrelsen har vurderet, at der på baggrund af den kommende ændring af registreringsbekendtgørelsen er tale om et særligt tilfælde, samt at en dispensation vil have underordnet betydning for miljø og sundhed. På baggrund af vurderingen gives en generel dispensationsadgang til eksamenskørsel for veteranlastbiler i 2018, hvis en række vilkår der fremgår af Miljøstyrelsens hjemmeside er opfyldt

 

Læs mere på Miljøstyrelsens hjemmeside her: 

http://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2018/maj/veteranbiler-kan-benyttes-til-eksamenskoersel-uden-partikelfilter/

 

Læs hele pressemeddelelsen fra Transportministeriet her: 

 

https://www.trm.dk/da/nyheder/2018/nemmere-at-fejre-eksamensbeviset-i-en-veteranlastbil

 

 

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >