torsdag 23. maj 2019 12:33

Danmark kan gå glip af massive investeringer i veje

Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, vil efter valget genåbne VKLA-regeringens infrastrukturudspil for at få bedre balance mellem veje og tog. Det kan betyde langt færre investeringer i veje, og det er en meget forket vej at gå, mener ITD, som længe har gjort opmærksom på behovet for massive investeringer i vejnettet.

Der er udsigt til massive trængselsproblemer på vejene i de kommende år i Danmark, og der vil desværre ikke være meget hjælp at hente for de kø-ramte borgere og virksomheder fra en socialdemokratisk regering. Det er den konsekvens, som ITD frygter, efter at Mette Frederiksen onsdag d. 22 maj 2019 meldte ud, at Socialdemokraterne vil genåbne VKLA-regeringens infrastrukturudspil for at få en bedre balance mellem vej og bane og prioritere midler til en timemodel og togfonden.

 

- I ITD havde vi gerne set et bredt politisk forlig med massive investeringer i veje. Vi havde set frem til 112 mia. kroner til nye infrastrukturinvesteringer. Det bliver ikke en realitet, hvis Socialdemokratiet skrotter regeringens infrastrukturudspil og i stedet vil prioritere investeringer i tog og en timemodel. I ITD håber vi, at Socialdemokraterne kommer på bedre tanker og forholder sig realistisk til de faktiske infrastrukturudfordringer, vi står med, og dermed ikke får handlet på, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

 

VLAK-regeringen præsenterede for nylig et infrastrukturudspil, hvor man ville investere 112 mia. kroner i infrastruktur frem mod 2030 – herunder langt flest midler til veje. Dansk Folkeparti sagde samtidig nej til togfondens fase to med en timemodel. I aftalen om togfonden var der projekter til en værdi af 28,5 milliarder kroner, og det var disse penge, som man som led i aftalen omprioriterede til gavn for trafikanterne på vejene.

 

- Vi har brug for, at politikerne forholder sig realistisk til de infrastrukturudfordringer, vi står med, og ikke mindst handler på det. Vi har brug for, at politikerne prioriterer flere investeringer i at bekæmpe trængsel og kø på vejene. Enhver kan jo ved selvsyn konstatere, at der er massive trængselsudfordringer på vejene, og at problemet vokser år for år. Det koster hele samfundet både tid og penge. Det er ærgerligt, at der nu er udsigt til at timemodellen og toginvesteringer vil blive prioriteret højere end vejinvesteringer. Vi mener, at det er den forkerte vej at gå, siger Carina Christensen.

 

Danskerne sidder hvert år i kø på vejene i 77 millioner timer. Det svarer til 60.000 fuldtidsstillinger, og beløber sig til 24 milliarder kroner om året. De tal kommer fra Vejdirektoratets trængselsanalyse, som blev offentliggjort tidligere på året.

 

- De massive trængselsudfordringer på vejene koster hele samfundet både tid og penge. Og hverken i Socialdemokratiets nyligt fremlagte velfærdsudspil eller partiets infrastrukturudspil fra januar er vejnettet et prioriteret område, selv om det er så vigtigt for danskerne – og ikke mindst for transporterhvervet, siger Carina Christensen, der tilføjer, at Socialdemokratiets langsigtede plan for dansk infrastruktur havde forslag til investeringer for rundt regnet 70 milliarder kroner over de næste 10 år. Her fastslog partiet selv, at det beløb ikke var stort nok til at finansiere alle projekterne.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >