tirsdag 12. november 2019 16:09

ITD: Større klarhed om sikkerhedskritiske fejl efter møde i Færdselsstyrelsen

Efter et møde i Færdselsstyrelsen står det noget klarere, hvordan Færdselsstyrelsen definerer alvorlige sikkerhedskritiske fejl. Styrelsen tolker i henhold til vejsidesynsdirektivet, både hvad angår kategorisering af fejl, og hvordan for eksempel en bremsekontrol skal foretages. Bøderne udskrives imidlertid af politiet, og herfra har det ikke været muligt at få bekræftet, hvorvidt de er enige i Færdselsstyrelsens tolkning og tilgang.

ITD og flere andre transportorganisationer deltog mandag den 11. november 2019 i et informations- og dialogmøde i Færdselsstyrelsen, hvor blandt andet de nye skærpede sanktioner for lastbiler, der ikke lever op til sikkerhedskravene, var på dagsordenen. Sanktionerne, som efter planen skal træde i kraft den 1. januar 2020, skaber lige nu meget stor bekymring i branchen på grund af usikkerhed om definitionen og ikke mindst ansvaret for at kunne opdage de sikkerhedskritiske fejl.

Færdselsstyrelsen redegjorde på mødet for, hvordan de tolker vejsidesynsdirektivet, og stillede i udsigt, at branchen vil få et katalog med konkrete eksempler på alvorlige sikkerhedskritiske fejl og en vejledning omkring chaufførens kontrol før kørsel. Styrelsen redegjorde også for deres syn på chaufførens og vognmandens ansvar, hvor de gjorde klart, at der ikke er nogen ændringer af færdselsloven.


Nyt var også, at Færdselsstyrelsen henviser til vejsidesynsdirektivet i forbindelse med afprøvning af bremserne ved vejsidekontrollen. Det betyder i praksis, at bremserne afprøves i forhold til den aktuelle belæsning og ikke en teoretisk fremregnet situation i forhold til den tilladte totalvægt. Ligesom kriteriet for en alvorlig sikkerhedskritisk fejl, når der tales om bremsepræstation, fastlægges med baggrund i direktivet og ikke i nationale særregler.


Omkring kørsel med fremmede sættevogne er tolkningen af, hvornår man anses som varig bruger, ikke helt klar. Færdselsstyrelsen lovede i den forbindelse at komme med en mere præcis definition.


ITD har i forbindelse med lovændringerne modtaget en række henvendelser fra medlemmer, som er både utrygge og bekymrede, fordi de er usikre på, hvad de skal forholde sig til.


- Færdselsstyrelsen kommer som nævnt med et katalog over sikkerhedskritiske fejl og en vejledning til chaufførerne, og det er vigtige værktøjer, som vi ser frem til at arbejde videre med sammen med styrelsen og de øvrige organisationer. Det er dog stadig politiet, der udsteder bøderne, og vi ved ikke, om de vil tolke helt som Færdselsstyrelsen eller fortsat blot vil henvise til domstolene, hvis der er uenighed om ansvaret. Det vil vi søge at få afklaret inden ikrafttrædelsen, siger Jørn-Henrik Carstens, chef for ITD's politiske afdeling.


ITD vil i nærmeste fremtid invitere medlemmerne til et informationsmøde, hvor der vil blive mulighed for at stille spørgsmål til vejsidesynsdirektivet og færdselsloven.

 

 

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >