mandag 20. maj 2019 17:08

ITD til Socialdemokratiet: Har I glemt, at effektiv infrastruktur også er velfærd?

Socialdemokratiet har netop fremlagt en økonomisk 2025-plan for, hvordan de vil anvende midlerne fra det såkaldte økonomiske råderum. Ifølge planen er det velfærdsområdet, der skal prioriteres, og i den sammenhæng vil ITD gerne minde partiet om, at en effektiv infrastruktur ikke bare er en meget vigtig del af den fælles kernevelfærd, men også forudsætningen for den vækst, der fremadrettet skal finansiere velfærden.

Socialdemokratiet vil tilføre det økonomiske råderum 10 milliarder kroner, og de i alt 37,4 milliarder kroner det hermed kommer til at udgøre, skal for hovedpartens vedkommende anvendes til uddannelse, børn, ældre, sundhed og nær velfærd.

Ifølge partiets plan afsættes blot 1,5 milliarder kroner til en ny vækstreform, men hvad der skal ske på området for transport- og infrastruktur, er der ingen meldinger om. Det vækker undring hos ITD.

-  Socialdemokratiet fremlagde i januar en langsigtet plan for dansk infrastruktur med forslag til investeringer for rundt regnet 70 milliarder kroner over de næste 10 år. Her fastslog partiet selv, at det beløb ikke var stort nok til at finansiere alle projekterne, og derfor undrer det os naturligvis, at de ikke prioriterer et område, der er så vigtigt for danskerne – og ikke mindst for transporterhvervet, som årligt bidrager med mere end 60 milliarder kroner til Danmarks bruttonationalprodukt, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

Danskerne sidder hvert år i kø på vejene i 77 millioner timer. Det svarer til 60.000 fuldtidsstillinger, og beløber sig til – hold fast – 24 milliarder kroner om året. De tal kommer fra Vejdirektoratets trængselsanalyse, som blev offentliggjort tidligere på året, og som tillige fastslår, at de omkostninger vil stige til 32 milliarder kroner hvert år, hvis ikke der investeres massivt i forbedring og udbygning af den hårdt belastede infrastruktur.

- Socialdemokraterne bør finde den store lommeregner frem og begynde at regne på, hvad man kan få for de snart 32 milliarder kroner, som trængslen koster samfundet om året. Infrastrukturinvesteringer er dyre, men det koster at lade stå til. Derfor er det vigtigt, at der bliver afsat de nødvendige midler, og at man her i valgkampen også tager stilling til, hvordan vi langsigtet sikrer en effektiv og bæredygtig infrastruktur, slutter Carina Christensen.

 

Overblik – her er Socialdemokratiets økonomiske plan

Socialdemokratiet fremlagde mandag partiets økonomiske plan frem mod 2025. 

Ifølge planen vil partiet bruge 37,4 millioner kroner, som er fordelt således: 

* 20,5 milliarder kroner skal bruges til tryg og nær velfærd, uddannelse, børn, ældre, sundhed mv. Heraf bruges 11,5 milliarder kroner på sundhed. 

* 3,0 milliarder kroner skal bruges til værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. 

* 1,5 milliarder kroner skal gå til børn og socialpolitik. 

* 1,5 milliarder kroner bruges på uddannelse af unge og ufaglærte. 

* 1,5 milliarder kroner går til en vækstreform. 

* 0,7 milliarder kroner bruges på fire nye skattecentre. 

* 8,7 milliarder kroner er en reserve til øvrige velfærdsprioriteringer, klima, miljø og natur, forsvarsforlig mv.


Socialdemokratiet vil primært finansiere sin økonomiske plan ved hjælp af det økonomiske råderum frem mod 2025. Således vil partiet finansiere sin plan:

* 27,8 milliarder kroner hentes fra det økonomiske råderum. 

* 9,6 milliarder kroner sker ved øvrig finansiering.


Kilde: Ritzau

 

 

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >