onsdag 27. november 2019 10:37

Nye bødetakster bekymrer stadig vognmændene

ITD havde inviteret til fyraftensmøde om de nye skærpede bødetakster på alvorlige sikkerhedskritiske fejl på tunge køretøjer tirsdag den 26. november 2019 på Hotel Trinity i Fredericia. Efter en grundig gennemgang af lovændringen og de underlæggende forklaringer i notatet fra det lovforberedende arbejde præsenterede ITD også værktøjer til egenkontrol. Blandt andet drøftede deltagerne en tjekliste, der kan understøtte den daglige egenkontrol og vedligeholdsplaner for virksomhedernes køretøjer. Under den efterfølgende debat drøftede deltagerne en lang række problemstillinger, og debatten viste, at der stadig er store bekymringer om konsekvenserne af lovændringen.

Det har skabt meget stor bekymring i branchen, at politiet fra den 1. januar 2020 får mulighed for at sanktionere med markant højere bødetakster til vognmænd og chauffører, hvis der konstateres alvorlige sikkerhedskritiske fejl på lastbilen. Vognmandsbranchen har trafiksikkerheden højt på dagsordenen, og ingen ønsker at holde hånden over brodne kar, der ikke kan og vil vedligeholde køretøjerne ordentligt. Men usikkerheden om ejers, brugers og førers ansvar, uklare retningslinjer omkring kravene til daglig kontrol og vedligeholdsplaner, forskellige bud på, hvornår man anses som varig bruger af for eksempel en løstrailer og meget andet, skaber både bekymring og frustration hos vognmændene.

 

Derfor havde ITD inviteret til fyraftensmøde om emnet tirsdag den 26. november 2019 på Hotel Trinity i Fredericia. Målet var at får ryddet eventuelle misforståelser af vejen, præsentere og drøfte værktøjer, der kan understøtte hverdagen, og ikke mindst debattere de mange udfordringer, de ekstreme bødesatser stadig giver chauffører og vognmænd.

 

- Vi gennemgik lovændringen og de berørte paragraffer i færdselsloven, de nye bødetakster og hvilke fejltyper, der kan udløse de nye høje bøder. Vi gengav også Færdselsstyrelsens tolkning, som branchen fik præsenteret på et nyligt afholdt møde, særligt omkring hvornår ejeren, brugeren eller føreren med rimelighed burde være bevidst om fejl og mangler. Men bekymringen om, hvorvidt Politiet vil følge Færdselsstyrelsens tolkning eller generelt udskrive de skærpede bøder for alvorlige sikkerhedskritiske fejl og henvise til domstolene, hvis vognmand og chauffør mener at have opfyldt førnævnte kriterier, den kunne vi ikke rydde af vejen, siger Jørn-Henrik Carstens, politisk chef i ITD.

 

Ifølge Færdselsloven er ejeren af et køretøj ansvarlig for, at køretøjet er i lovlig stand. Her er det ikke nok at køretøjet køres til det årlige periodiske syn, det skal med passende mellemrum tilses af en sagkyndig, for eksempel ved serviceeftersyn.

 

- Det er vigtigt, at der i virksomheden indføres faste rutiner for både daglig og regelmæssig egenkontrol af køretøjer. Virksomheden bør sikre sig, at der er styr på vedligeholdsplanerne, og chaufføren skal ved den inspektionsrunde inden afgang sikre sig, at der ikke er tegn på synlige fejl, mangler eller skader, siger Jørn-Henrik Carstens.

 

Brug tjeklisten

ITD har udfærdiget en Tjekliste for chauffører som led i udbygningen af et egentlig egenkontrolprogram for vognmanden.

 

- Færdselsstyrelsen har lovet at udfærdige et katalog snarest, der giver eksempler på konkrete fejl og situationer, der kan udløse de forhøjede bøder. Når vi har det katalog fra Færdselsstyrelsen, så tilpasser vi Tjeklisten, så den er så opdateret som muligt, for at hjælpe vognmændene og chaufførerne med at forberede sig på den nye situation efter nytår, siger Steffen Johannsen.

 

ITD’s teknikere og jurister står klar med råd og vejledning og er klar til at hjælpe medlemmerne, hvis der opstår problemer ved vejsidekontrollerne.

SENESTE ITD NYT
onsdag 27. marts 2024

En hilsen til medlemmerne fra formandens førerhus

Velkommen til nyhedsbrevet ”Nyt fra formandens førerhus”, som ITD’s bestyrelsesformand, John A. Skovrup, med mellemrum sender ud til medlemmerne.

En hilsen til medlemmerne fra formandens førerhus >
tirsdag 26. marts 2024

Færdselsstyrelsen skærper krav til dokumentation ved lejede eller leasede køretøjer

Færdselsstyrelsen har netop udsendt en vejledning om udlejningskøretøjer. Af den fremgår det, at der ved benyttelse af lejede eller leasede køretøjer skal medbringes visse dokumenter under kørslen.

Færdselsstyrelsen skærper krav til dokumentation ved lejede eller leasede køretøjer >
tirsdag 19. marts 2024

Gratis webinar om registrering af arbejdstid

Fra og med den 1. juli 2024 skal arbejdsgivere registrere medarbejdernes daglige arbejdstid. Derfor tilbyder ITD HjulmandKaptain lige nu et gratis webinar, så du hjemme fra kontoret kan blive klogere på de nye regler, hvordan du lever op til dem samt hvilke medarbejdere, der omfattes af reglerne.

Gratis webinar om registrering af arbejdstid >