mandag 15. maj 2017 14:28

Franskmænd præciserer reglerne for social sikring

ITD har i forbindelse med at den franske regerings indførelse af særregler for transportområdet bedt om en række præciseringer på området for social sikring. De franske myndigheder har nu svaret, hvordan reglerne skal tolkes.

Frankrig indførte den 1. april 2017 nationale særregler vedrørende bevis for social sikring, den såkaldte A1-attest. Hidtil har der været usikkerhed om tolkningen af rækkevidden af de franske regler for blandt andet bestemmelserne om transit og selvkørende vognmænd. Derfor bad ITD de franske myndigheder om en præcisering.

 

- Der findes i dag en lang række nationale særregler, der er indført i flere EU-lande. Men mange forskellige regelsæt gør også, at danske transportvirksomheder skal være helt skarpe på de regler, deres transporter er underlagt for det gældende land. Vi arbejder fokuseret på at opfange de usikkerhedsmomenter, hvor tolkningen af reglerne ikke er helt præcis. Derfor rettede vi kontakt til de franske myndigheder for at få helt klarhed over deres håndhævelse af reglerne, siger Maria Feldberg, jurist i ITD.

 

Svaret fra de franske myndigheder lyder, at der ved transit og for selvkørende vognmænd er krav om at medbringe den såkaldte E101- eller A1-attest, som dokumentation for social sikring ved kørsel i Frankrig. De medlemmer, som har udstedt en E101-attest, kan bruge denne i forhold til de nye regler om at medbringe dokumentation for social sikring i Frankrig.

 

- Hvis et medlem bliver stoppet i Frankrig og ikke har modtaget A1-attesten endnu, så kan medlemmet fremlægge bevis for, at det har ansøgt herom. Beviset på, at der er søgt, skal komme fra myndighederne (i Danmark er det Udbetaling Danmark) og må gerne være på dansk, og medlemmet har derefter to måneder til at fremsende den endelige A1-attest til de franske myndigheder, siger Maria Feldberg.

 

Omfanget af de nye regler vedrører kun den sociale sikring. Transitkørsel og selvkørende vognmænd, der ikke er i et ansættelsesforhold, er stadig undtaget for de franske regler om mindsteløn. ITD’s juridiske afdeling står løbende klar til at rådgive om nationale regler i de respektive lande.

 

Læs mere om social sikring

 

Foto: Colourbox

 

SENESTE ITD NYT
onsdag 27. marts 2024

En hilsen til medlemmerne fra formandens førerhus

Velkommen til nyhedsbrevet ”Nyt fra formandens førerhus”, som ITD’s bestyrelsesformand, John A. Skovrup, med mellemrum sender ud til medlemmerne.

En hilsen til medlemmerne fra formandens førerhus >
tirsdag 26. marts 2024

Færdselsstyrelsen skærper krav til dokumentation ved lejede eller leasede køretøjer

Færdselsstyrelsen har netop udsendt en vejledning om udlejningskøretøjer. Af den fremgår det, at der ved benyttelse af lejede eller leasede køretøjer skal medbringes visse dokumenter under kørslen.

Færdselsstyrelsen skærper krav til dokumentation ved lejede eller leasede køretøjer >
tirsdag 19. marts 2024

Gratis webinar om registrering af arbejdstid

Fra og med den 1. juli 2024 skal arbejdsgivere registrere medarbejdernes daglige arbejdstid. Derfor tilbyder ITD HjulmandKaptain lige nu et gratis webinar, så du hjemme fra kontoret kan blive klogere på de nye regler, hvordan du lever op til dem samt hvilke medarbejdere, der omfattes af reglerne.

Gratis webinar om registrering af arbejdstid >