mandag 04. marts 2019 14:29

ITD hilser Dansk Folkepartis melding om togfond-exit velkommen

Dansk Folkeparti vil ud af forliget om togfonden og i stedet prioritere midler til flere veje. Den melding bliver yderst vel modtaget hos ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport, som længe har gjort opmærksom på behovet for massive investeringer i vejnettet og for en langsigtet og bredt funderet helhedsplan for infrastrukturen.

Der er nye toner fra Dansk Folkeparti, som nu har meldt ud, at man er klar til at opsige aftalen om togfonden, medmindre de andre aftalepartier accepterer, at forliget om togfonden ændres fundamentalt. Partiet benytter således lejligheden til at opsige et forlig op mod et valg, og Dansk Folkeparti siger nu nej til togfondens fase to med en timemodel. Dansk Folkeparti sidder lige nu i forhandlinger med regeringen om en ny langsigtet plan for infrastrukturinvesteringer, der vil flytte fokus fra tog til vej.

- Det er yderst glædeligt, at Dansk Folkeparti nu melder klart ud, at de er parate til at prioritere flere vejinvesteringer. Der er grund til at takke transportordfører Kim Christiansen fra DF for at forholde sig realistisk til de infrastrukturudfordringer, vi står med, og ikke mindst for at handle på det. Enhver kan jo ved selvsyn konstatere, at der er massive trængselsudfordringer på vejene, og at problemet vokser år for år. Det koster hele samfundet både tid og penge, og derfor er vi naturligvis oprigtigt glade for udmeldingen fra Dansk Folkeparti, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

I aftalen om togfonden er der projekter til en værdi af 28,5 milliarder kroner, og det er disse penge, som man nu vil kunne omprioritere til gavn for trafikanterne på vejene.

Fakta om togfonden:

* Aftalen om Togfonden DK blev formelt indgået i januar 2014 mellem den daværende SRSF-regering, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

* Togfondens projekter krævede i alt 28,5 milliarder kroner, da aftalen blev indgået. Siden har det vist sig at blive dyrere.

* Pengene til togfonden skal komme fra beskatning af olien i Nordsøen. I aftalen er det forudsat, at prisen for en tønde olie i 2015 ville være 121 dollar.

* Men siden aftalen blev indgået, er olieprisen faldet drastisk, så der mangler milliarder til finansieringen.

* Et af de store mål er at sørge for, at der kun er en times transport mellem landets største byer, København-Odense, Odense-Aarhus, Aarhus-Aalborg og Odense-Esbjerg.

* Timemodellen er afhængig af, at der bliver investeret omkring otte milliarder kroner i en togbro over Vejle Fjord og en helt ny bane fra Skanderborg Syd til Aarhus. Det vil DF ikke.

* Togfonden er en aftale med to ben, hvor fase et ligger fast og indeholder en bane over Vestfyn.

* Fase to er ikke finansieret, men indeholder blandt andet togbroen over Vejle Fjord, den nye bane fra Hovedgård syd for Skanderborg til Hesselager syd for Aarhus og en ny bane fra Vejle til Billund. Sidstnævnte er DF fortaler for.

Kilde: Togfonden DK


Foto: Colourbox

SENESTE ITD NYT
mandag 29. april 2024

ITD Arbejdsgiver har holdt generalforsamling

ITD Arbejdsgiver afholdt lørdag den 27. april 2024 sin ordinære generalforsamling. John A. Skovrup fortsætter som foreningens formand, Arne Færch Mikkelsen er nyvalgt til bestyrelsen, mens Dan Dahlmann Kristensen blev valgt ind som suppleant.

ITD Arbejdsgiver har holdt generalforsamling >
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >