torsdag 09. juli 2020 09:20

På vej mod fair og lige konkurrence med EU Vejpakken

Europa-Parlamentet har i dag endeligt vedtaget Vejpakken, som harmoniserer reglerne for vejgodstransporten på de europæiske veje. Det er der grund til at glæde sig over og markere, for det er et vigtigt skridt i bestræbelserne på at skabe et velfungerende og effektivt europæisk transportmarked med ordnede forhold, mener ITD.

Dagens vedtagelse af Vejpakken i Europa-Parlamentet markerer kulminationen på årtiers indsats for mere ensartede regler for den internationale vejgodstransport i EU. Det er derfor en festdag, og nu gælder det om at få reglerne til at virke ude i virkeligheden så hurtigt og effektivt som muligt, mener administrerende direktør i ITD, Carina Christensen:

 

- Vejpakken er et stort skridt hen mod ordnede forhold og fair og lige konkurrencevilkår. Nu gælder det om at benytte lejligheden og momentum til at få sat de nye fælles regler i spil på en god og effektiv måde på tværs af landegrænserne, og vi ser frem til et godt og tæt samarbejde med myndighederne om implementeringen. Som en førende transportnation har Danmark en særlig interesse i at udbrede ensartet fortolkning af internationale regler, og med Vejpakken er døren til forbedringer for alvor åben, siger Carina Christensen.

 

Vejpakken indeholder bestemmelser om blandt andet chaufførernes arbejdsforhold, cabotagekørsel, virksomhedsetablering og gensidig anerkendelse af digitale dokumenter som fragtbreve mv.

 

 

- Vi får kun fair og lige konkurrence, hvis vi har ens regler, og at de fortolkes og håndhæves ensartet. ITD repræsenterer et bredt udsnit af branchen, og derfor har vi arbejdet hårdt for at sikre balancerede regler, der kan kontrolleres og håndhæves i praksis og som tager højde for både nationale og internationale hensyn. Det er heldigvis langt hen ad vejen lykkedes, siger Carina Christensen.

 

Vejpakken vil blive implementeret gradvist, og flere af reglerne får først virkning i 2022. De nye køre- og hviletidsregler træder dog i kraft allerede 20 dage efter offentliggørelse af Vejpakken i EU-Tidende. Denne offentliggørelse forventes at finde sted i løbet af august, hvormed de nye køre- og hviletidsregler vil træde i kraft til september i år.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >