tirsdag 23. juni 2020 15:12

Frigivelse af vejrdata kan effektivisere transporten yderligere

ITD vil gerne have frigjort værdifulde offentlige data, der kan hjælpe erhvervslivet, og derfor er det meget positivt, at DMI’s omfattende vejrdata nu bliver gjort tilgængelige for alle. Initiativet, som hedder Frie Data, skal bane vejen for innovation og økonomisk vækst og kan hjælpe planlægningen af effektive transporter på vej.

Foto: Ritzau Scanpix

 

ITD har gennem flere år arbejdet for at få frigjort offentlige data og øget udnyttelsen af de data, der relaterer sig til vejgods-transport og logistik. Derfor er det meget positivt, at Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, i dag har offentliggjort, at instituttet i de kommende år vil give nem og fri adgang til DMI’s vejrdata. Det vækker glæde hos ITD:

 

- Transportbranchen kan have meget stor gavn af at udnytte eksisterende og nye data i planlægningen af den konkrete transport. ITD arbejder derfor for, at det offentlige systems data stilles mere frit til rådighed via åbne digitale platforme, og DMI’s initiativ er et godt skridt den retning, siger administrerende direktør i ITD, Carina Christensen.

 

DMI indsamler hvert minut store mængder vejr-, hav- og klimadata, der bruges i DMI’s udarbejdelse af vejrudsigter, varsler, klimadata, samt vejr- og klimamodeller. Instituttet peger selv på, at private og offentlige virksomheder kan anvende DMI’s data til en mere effektiv ressourceudnyttelse i eksempelvis landbruget, energi- og forsyningssektoren samt inden for logistik og transport. DMI's data frisættes i etaper frem mod 2023.

 

Vejgodstransport- og logistikvirksomhederne står over for en gennemgribende digitalisering i de kommende årtier. Ændringerne har potentiale til at ændre verdenshandlen og åbne for nye forret-ningsmodeller, og en digital omstilling af vejgodstransporten er helt afgørende for erhvervets fremtidige vækst. Det er derfor også ITD’s ambition, at danske vejgodstransport- og logistikvirksomheder skal være blandt eliten inden for udvikling og anvendelse af digitale teknologier. Udnyttelsen af vejrdata kan i den forbindelse være et godt værktøj til at opnå yderligere effektiviseringsgevinster for danske vejgodstransport- og logistikvirksomheder.

 

- Digitaliseringen åbner helt nye muligheder inden for alle brancher, og det gælder ikke mindst inden for transportsektoren, som i sagens natur har en stor berøringsflade med mange forskellige aktører i form af både kunder, infrastruktur og altså også vejrliget. Derfor er der grund til at rose initiativet med at gøre vejrdata tilgængelige, og nu gælder det om at finde de bedste måder at udnytte disse data på. Her vil ITD’s nyetablerede enhed ITD Digital kunne spille en afgørende rolle, siger Carina Christensen.  

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >