fredag 03. april 2020 14:44

IRU beder Danmark om sikre internationale transporter

I forbindelse med den globale coronakrise har den internationale organisation for vejgodstransport, IRU, sendt en appel til statsminister Mette Frederiksen og transportminister Benny Engelbrecht om at holde forsyningskæden i gang blandt andet ved at lave ”grønne baner” til lastbilerne. Men også at chauffører tænkes ind blandt personer til personlige værnemidler og coronatest. Det synes ITD er en god ide, for det handler om at opretholde en glidende lastbiltrafik i Europa for at få transporteret gods og varer.

Coronavirussen har givet et bekymrende antal nationale foranstaltninger verden rundt, og det har fået den internationale organisation for vejgodstransport, IRU, til at kontakte verdens stats- og regeringschefer samt transportministre med henblik på at sikre kontinuitet i væsentlige forsyninger. I Danmark er brevet stilet til statsminister Mette Frederiksen og transportminister Benny Engelbrecht.

 

IRU opfordrer Danmark og andre lande til at lave ”grønne baner” til vejgodstransport i henhold til EU-Kommissionens nye vejledning for at undgå kødannelser ved grænserne, undgå differentiering af varer og undgå øget papirarbejde for chaufførerne. IRU beder også Danmark om at samarbejde med europæiske kollegaer for at sikre transport- og logistikkædernes kontinuitet samt at nationale tiltag, som for eksempel grænselukninger, ikke må hindre varestrømmen på tværs af grænserne.


- I Danmark har politikerne allerede indført en række essentielle tiltag for at holde forsyningskæden i gang, hvilket vi i ITD bifalder. I Danmark oplever vi ikke de store problemer. Det er primært i andre lande, vi ser problemer. Men selvfølgelig skal det helst forsætte sådan, og vi håber, at regeringen kontinuerligt vil sikre den frie bevægelighed for vejgodstransporten og chauffører. Men også at andre lande vil få bugt med restriktioner for at holde de administrative byrder på et minimum i forbindelse med coronakrisen, da de ellers forhindrer den internationale transport på tværs af grænserne, siger Emma Hadrovic, chefkonsulent i ITD.

 

IRU opfordrer derudover også til, at landene husker chauffører ved uddelingen af personlige værnemidler og cornatest, samt at de har adgang til sikre rastepladser, hvilefaciliteter og sanitære faciliteter.

 

- ITD hilser IRU’s appel velkommen, for vi er også stærkt optaget af, at alle dem, der i disse uger leverer en stor indsats for at holde hjulene i gang i denne situation, kan skærmes så meget som muligt mod cornasmitten. For det er ekstremt vigtigt for hele Europa og Danmark, at forsyningssikkerheden kan opretholdes, og hvis rigtig mange chauffører bliver syge, kan det give problemer, siger Emma Hadrovic.

 

Den 23. marts udsendte Europa-Kommissionen en praktisk vejledning om implementeringen af "grønne baner" til godstransport, som kan læses her.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >