onsdag 18. marts 2020 13:13

ITD: Alle EU-lande må og skal sikre en hurtig passage af varer over deres grænser

Forsyningssikkerheden må og skal opretholdes i den aktuelle sundhedskrise, og det kræver effektivitet og proportionalitet i de europæiske grænselukninger. ITD konstaterer lange køer, som bliver ved med at vokse, ved grænseovergangene ind til Polen for godstransport og godschauffører. ITD opfordrer derfor de danske myndigheder til at gå i dialog med de polske myndigheder om muligheden for en mere smidig kontrol af godstransporterne.

De fleste europæiske lande går solo med nationale tiltag på grænselukninger - i stedet for en koordineret EU-indsats. Det stiller ekstra store krav til, at hvert enkelt land sikrer en hurtig og effektiv passage af varer, så forsyningssikkerheden kan opretholdes i hele Europa, mener ITD.

 

- I mange EU-medlemslande passerer varerne effektivt og uhindret over grænserne, men lige nu er lange ventetider på grænsen ind til Polen en stor udfordring for flere danske transportører. Vi får meldinger i skrivende stund om ventetider på 20-24 timer ind over Frankfurt Oder og 6-8 timer over Pomellen/Kolbaskowo. Der tages temperatur på alle – inklusive chaufførerne, og de skal også udfylde en seddel. Alt dette sinker alle i øjeblikket, og varernes frie bevægelighed er meget generet. Det er ikke kun til skade for forsyningssikkerheden. Det kan også bremse Danmarks store eksport/import med Polen til skade for dansk økonomi og danske arbejdspladser, siger ITD’s administrerende direktør, Carina Christensen.

 

ITD har i dag kontaktet de danske myndigheder med en klar opfordring til at gå i dialog med de polske myndigheder om muligheden for at åbne priority lanes og tilvejebringe en mere smidig kontrol af godstransporterne. Tilsvarende er ITD i tæt dialog med sin polske søsterorganisation for også den vej at få løst situationen med de polske myndigheder.

 

ITD opfordrer samtidig sine medlemsvirksomheder til fortsat at melde deres oplevelser ved grænseovergange ind på corona@itd.dk

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >