mandag 29. juni 2020 11:24

ITD anker kommissions-afgørelse i PostNord Logistics-sag

Efter granskning af EU-Kommissionens afgørelse i sagen om ulovlig statsstøtte til PostNord Logistics har ITD besluttet at tage sagen til EU-Domstolen. Dermed kommer der en principiel afgørelse på, om det er statsstøtte eller ej, når et selskab med 100 procent statsligt ejerskab skyder penge i underskudsgivende datterselskab.

Foto: Torben Klint/Ritzau Scanpix

 

I midten af maj 2020 meddelte EU-Kommissionen kortfattet, at den ville afvise ITD’s klage over ulovlig statsstøtte til PostNord Logistics – et datterselskab i det statsligt ejede PostNord Group. Efter flere år med underskud i perioden 2013-16 led PostNord Logistics i 2017 et tab på 91 mio. kr. og tabte – ligesom i 2013 (efter et tab på 18 mio. kr.) – hele egenkapitalen. Selv om selskabet dermed har tabt sin egenkapital to gange, meldte PostNord Group ud, at man endnu en gang vil løse driftsproblemerne med kapitalindskud til PostNord Logistics. Den løsning klagede ITD over til EU-Kommissionen, som for nylig traf en afgørelse i sagen. ITD har nu haft lejlighed til at nærlæse afgørelsen og har på den baggrund besluttet at tage sagen videre til EU-Domstolen.

 

- EU-Kommissionens primære argument for at afvise klagen er, at kommissionen ikke mener, at det er staten, der har skudt penge i PostNord Logistics, da det er sket via moderselskabet PostNord Group. Det er en meget mærkelig tankegang, at et 100 procent statsejet selskab, som PostNord Group, ikke skulle agere på statens vegne, og det vil vi udfordre ved EU-Domstolen, siger administrerende direktør i ITD, Carina Christensen. 

 

 

ITD har i forvejen en række sager kørende ved EU-systemet for at dæmme op for PostNord Logistics urimelige konkurrence på pakke- og stykgodsområdet. Her konkurrerer PostNord Logistics med statsligt ejerskab i ryggen med en lang række private virksomheder, der i modsætning til PostNord Logistics ikke kan hente statspenge, hvis man ikke formår at drive en kommercielt bæredygtig forretning. 

 

 

ITD har i sin klage lagt vægt på, at statsstøtten til PostNord Logistics i form af kapitalindsprøjtninger på mere end 70 millioner kroner samt gratis ydelser fra Post Danmark giver PostNord Logistics mulighed for at dumpe priserne på fragt med alvorlige konsekvenser for de private transport- og logistikvirksomheder til følge.

 

 

- Det er urimeligt og uacceptabelt, at private virksomheder skal konkurrere med en underskudsgivende konkurrent, der kan hente kapital fra et statsejet moderselskab, hver gang deres manglende købmandskab resulterer i et underskud. Vi vil have fair og lige konkurrence, og der slet ingen grund til, at staten skal agere pakkepostbud på et marked, hvor det private erhvervsliv i forvejen løfter opgaven i benhård konkurrence med hinanden. Det er simpelthen at holde skatteydere og de private aktører for grin, siger Carina Christensen.

 

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >