tirsdag 30. juni 2020 08:45

Ny kontrolaftale tager ikke stilling til ansvarsfordeling ved dyretransporter

Et bredt flertal i Folketinget har netop indgået en ny aftale, der styrker kontrollen med dyretransporter på de danske veje. ITD bakker op om en forbedret kontrol. Foreningen lægger vægt på, at virksomheder, der ikke overholder reglerne ved transport af levende dyr, fremover kontrolleres hyppigere end i dag. ITD er dog samtidig kritisk overfor, at aftalen ikke ændrer afgørende på ansvarsfordelingen mellem transportør og landmand.

En ny aftale skal forbedre kontrollen med dyretransporter, så man kan komme overtrædelser af reglerne til livs på en mere effektiv og målrettet måde end nu.


 

ITD bakker op om det mere risikobaserede og datadrevne kontrolkoncept for dyretransporterne, som gør det muligt eksempelvis at gå målrettet efter de aktører, der gentagne gange har overtrådt reglerne.

 

 

- Det er positivt, at aftalen lægger på til at bruge data, så man på den baggrund kan identificere de steder, hvor en kontrolindsats gør den største forskel. Alle er interesserede i, at de brodne kar, der måtte være, bliver fundet og sanktioneret, siger chefkonsulent i ITD, Anders Jessen.

 

 

ITD er til gengæld modstander af, at man med aftalen fortsat som udgangspunkt gør transportøren – altså den enkelte vognmand og chauffør – ansvarlig for dyrenes generelle tilstand.

 

 

- Vores medlemmer og chauffører er ikke uddannede dyrlæger, så det er urimeligt at pålægge dem at føre dyrlæge-kontrol. Det må primært være producentens ansvar, at dyrene er i forsvarlig stand til at blive transporteret. Det skal så til gengæld ske under overholdelse af alle de regler, der tilknytter sig selve lastbilen, siger Anders Jessen, der beklager, at der ikke blev truffet beslutning om at ændre ansvarsfordelingen i den politiske aftale.



Vognmand og chauffør vil derfor også fremover have et stort ansvar for afgørelsen af, om et dyr er transportegnet eller ej. Han sidestiller ansvarsforskubbelsen til transporten med andre områder, hvor det heller ikke vil give mening at lade transportøren være ansvarlig:

 

 

- Transportøren har naturligvis ansvaret for, at lastbilen overholder de regler, der gælder for køretøjet inden for den specifikke transportkategori. Men det kan som udgangspunkt ikke være transportørens ansvar, at de varer, der bliver transporteret, er i orden. Det er jo heller ikke vognmandens ansvar, at mælken ikke er fordærvet, eller om der er stavefejl i tryksager, som han transporterer, siger Anders Jessen.

 

 

De nye kontrolregler træder i kraft den 1. oktober 2020.

SENESTE ITD NYT
onsdag 03. juli 2024

Få nu fjernet 11 kilo-reglen for varebilstransport

International Transport Danmark ønsker fair og lige vilkår på transportområdet. Brancheorganisationen opfordrer derfor Christiansborg-politikerne til enten at få ændret eller helt fjernet reglen, der placerer transport med varebiler i en gråzone, hvor chaufførerne konkurrerer med fragt- og vognmænd på ulige vilkår.

Få nu fjernet 11 kilo-reglen for varebilstransport >
tirsdag 02. juli 2024

Ændringer til vejskat er sendt i høring

Fra den 1. januar 2025 træder der en ny kilometerbaseret vejafgift i kraft. Denne var egentlig vedtaget ved lov, men som ITD tidligere har meldt ud, vil der komme et nyt lovforslag med ændringer og præciseringer til det vedtagne. Ændringerne kommer som følge af en politisk aftale om at forhøje dieselafgiften med 50 øre pr. liter, samtidig med at kilometersatsen for vejafgift midlertidigt reduceres.

Ændringer til vejskat er sendt i høring >
mandag 01. juli 2024

Nyt opslagsværk giver indblik i virksomheders arbejdsmiljø

Nyt online opslagsværk giver indblik i resultatet af Arbejdstilsynets tilsyn på de enkelte arbejdspladser. Tilsynsindblikket erstatter den tidligere smileyordning.

Nyt opslagsværk giver indblik i virksomheders arbejdsmiljø >