fredag 25. marts 2022 10:46

Godt med drøftelser af chaufførmanglen, men der er brug for politisk handling

Transportminister Trine Bramsen erkender manglen på chauffører og oplyser i et svar til Folketinget, at hun vil indkalde branchen til nye drøftelser af den alvorlige chaufførmangel i Danmark. ITD roser ministeren for at sætte fokus på området, men opfordrer samtidig ministeren til hurtigst muligt at fremlægge en plan for at skaffe flere lastchauffører til branchen.

Transportministeren melder nu klart ud, at der skal arbejdes videre med manglen på arbejdskraft i transportbranchen. Meldingen kommer i et folketingssvar som opfølgning på en høring om problemet i februar, hvor ITD og andre repræsentanter fra transportbranchen var indbudt til en rundbordssamtale om problemerne med mangel på arbejdskraft i transportbranchen. 

 

Data fra Danmarks Statistik viser, at mere end halvdelen af de danske transportvirksomheder mangler arbejdskraft, og senest har en analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering vist, at lastbilchauffører er blandt de allersværeste stillinger at få besat.

 

Det er derfor positivt, at transportministeren nu sætter mere fokus på problemerne og indkalder til flere drøftelser, men situationen kalder på konkrete initiativer, der kan iværksættes hurtigt, lyder opfordringen fra ITD.

 

- Transportbranchen står i en svær situation, hvor virksomhederne kæmper for at skaffe de nødvendige chauffører. Det er en udfordring, der bliver større dag for dag, og flere steder er situationen nu så tilspidset, at mange virksomheder kæmper en daglig kamp for overhovedet at kunne holde forretningen kørende. Vi vil gerne rose transportministeren for at have fokus på problemstillingen, men der skal snart sættes konkrete initiativer i søen, hvis ikke forsyningssikkerheden skal sættes unødigt under pres, siger politisk chefkonsulent i ITD, Jens Hvid Bang.

 

Der er mange brancher, der er ramt af manglen på arbejdskraft, men transportbranchen er ekstra hårdt ramt af en rekordhøj mangel på lastbilchauffører. For det er i hele Europa, at der mangler chauffører og samtidig kæmper branchen med de stigende dieselpriser.

 

- Vi bliver ramt på mange fronter lige nu. Udover den aktuelle mangel på lastbilchauffører, så er mange chauffører tæt på pensionsalderen, og vi ser ind i en usikker fremtid, hvor en stor del af chaufførerne i de kommende år vil kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Det skaber en voldsom efterspørgsel efter arbejdskraft, og vi vurderer, at der mangler 10.000 lastbilchauffører i Danmark. Det er et meget stort tal, og derfor er der brug for politiske initiativer, der kan skabe mere arbejdskraft. Samtidig skal vi kigge på, hvordan vi kan gøre det attraktivt at blive lidt længere i branchen og tiltrække nye folk, der vil køre lastbil, siger Jens Hvid Bang og tilføjer,

 

- Manglen på arbejdskraft, stigende dieselpriser og en stor usikkerhed i markedet er en sprængfarlig cocktail. Vi skal have løst problemerne og iværksat en række initiativer og løsninger, så vi kan få skabt tryghed om forsyningerne og sikre, at vi også i fremtiden har varer på hylderne. Vi satser derfor på, at transportministeren vil arbejde hurtigt og følge drøftelserne op med en konkret plan, der kan iværksættes hurtigt, siger Jens Hvid Bang.

 

ITD har selv peget på en lang række forslag, der skal give bedre muligheder for at fastholde chauffører og tiltrække nye til branchen. Det drejer sig bl.a. om.

 

  • En seniorpakke for fastholdelse af ældre lastbilchauffører.
  • En handlingsplan for flere kvinder i transportbranchen.
  • Fjernelse af alle modregningsregler for pension og efterløn straks.
  • Fjernelse af kravet om obligatorisk efteruddannelse for erfarne chauffører.
  • Målrettet indsats for kommunernes jobcentre med fokus på transportbranchen.
  • Forbedringer af transportuddannelserne.
  • Indsats mod det store frafald af særligt kvinder på transport-erhvervsuddannelserne og de AMU-uddannelser, der uddanner chauffører
  • Bedre arbejdsforhold for chauffører og flere rastepladser.
  • Muligheder for større og mere effektive lastbiler, der kan køre mere gods på færre lastbiler.

 

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >