tirsdag 08. marts 2022 12:05

Klogt og ordentligt at Vejdirektoratet trækker udbud af vintertjeneste tilbage

Vejdirektoratet har besluttet at annullere sit udbud af vintertjeneste for perioden 2022-2026. Det sker efter pres fra ITD, som også har rejst sagen i både pressen samt over for politikerne. Baggrunden er, at Vejdirektoratet i udbuddet ikke tog højde for, at virksomhederne skal leve op til arbejdstidsreglerne for mobile arbejdstagere. ITD vil nu gå i dialog med Vejdirektoratet for at sikre, at et nyt udbud bliver sat ordentligt sammen, så vognmænd og chauffører ikke bliver presset til at bryde reglerne.

Vejdirektoratet har oplyst, at de nu annullerer det igangværende udbud om snerydning og saltning af de danske veje. Det sker efter ITD har påpeget, at Vejdirektoratet i det nu annullerede udbud ikke tog højde for en række nye arbejdstidsregler, som bl.a. medfører, at rådighedstid tæller med i udregningen af arbejdstid.

 

Det har særligt store konsekvenser ved vintertjeneste, hvor virksomhederne skal have en vagttelefon hos deres chauffører i alle døgnets 24 timer i hele perioden, der løber fra den 1. oktober til den 30. april. Det vil altså fremover kræve et stort antal chauffører at skulle leve op til reglerne, og det ændrer fuldstændig økonomien i udbuddet, som bør skrues helt anderledes sammen, end Vejdirektoratet havde lagt op til.

 

Derfor er ITD tilfredse med, at Vejdirektoratet har besluttet at annullere udbuddet.

 

- I ITD er vi glade for, at Vejdirektoratet har lyttet til kritikken og annulleret sit udbud om vintertjeneste. Udbuddet hang slet ikke sammen, og det understøttede overhovedet ikke arbejdet for at sikre ordnede forhold i vejtransportbranchen. Tværtimod ville det presse vognmænd og chauffører til at bryde reglerne. Nu handler det om at få sat udbuddet ordentlig sammen og samtidig sikre, at der kommer helt styr på, hvad det er for nogle regler, som transportvirksomhederne skal overholde. Derfor vil vi nu også gå i dialog med Vejdirektoratet og Transportministeriet, så vi kan finde de rigtige løsninger, så der også i fremtiden kan få ryddet sne og saltet de danske veje, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

 

ITD’s opfordring er et resultat af de mange nye krav og regler, som danske transportvirksomheder er blevet pålagt de seneste år, herunder særligt arbejdstidsreglerne for mobile arbejdstagere, hvor regeringen senest har præsenteret et lovforslag om at indføre en nidkær myndighedskontrol af arbejdstidsreglerne for chauffører. Derudover slår en dom fra Østre Landsret fra 2019 fast, at rådighedstid tæller med i udregningen af chaufførernes arbejdstid.

 

Vejdirektoratet har i forbindelse med sin annullering af udbuddet annonceret, at de forventer at genudbyde opgaven i 2. kvartal 2022.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 16. april 2024

Kørselsforbud i maj 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i maj 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i maj 2024 >
tirsdag 16. april 2024

To virksomheder vinder transportpris

På International Transport Danmarks generalforsamling i lørdags blev FDE Fondens Initiativpris 2024 uddelt. Prismodtagerne blev hhv. transportvirksomheden Brdr. Færch Distribution ApS og projektet Unge på toppen, der begge gør en særlig indsats for at rekruttere unge mennesker til transportbranchen.

To virksomheder vinder transportpris >
mandag 15. april 2024

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati

Regeringen varslede sidste år, at den hæver dieselafgiften med 50 øre pr. liter diesel. I dag præsenterede regeringen så sin model for, hvordan dieselafgiften skal fungere, herunder 750 mio. kr. til omstilling af den tunge transport frem mod 2030. International Transport Danmark (ITD) kvitterer for dele af udspillet, men er samtidig skeptisk over for udsigten til mere administration og bureaukrati for vognmændene.

Fint med nye grønne penge, men nej til mere bureaukrati >