tirsdag 06. december 2022 10:13

Nyt kvindehold på chaufføruddannelsen skal få flere ind i chaufførfaget

DEKRA Erhvervsskole opretter nu et nyt hold på chaufføruddannelsen målrettet kvinder. Det nye hold starter op i januar 2023, og det er forhåbningen, at klasser målrettet kvinder vil få flere til at søge ind på chaufføruddannelsen. For kun 2% af lastbilchauffører er kvinder, og det tal er for lavt, mener ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

Der er alt få kvinder i transportbranchen, og det vil ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport og DEKRA Erhvervsskole, som blandt andet rummer chaufføruddannelsen, nu gøre noget ved.

 

Med en ny klasse på chaufføruddannelsen målrettet kvinder er det forhåbningen, at flere kvinder vil søge ind på chaufføruddannelsen. For kun 2% af lastbilchaufførerne er kvinder, og første skridt til at få lavet om på det tal er ved at få flere kvinder til at tage chaufføruddannelsen.

 

Det fortæller politisk chef i ITD, Henriette Kjær.

 

- Lige nu er kun to procent af chaufførerne i Danmark kvinder. Der er derfor et stort og uudnyttet potentiale blandt de unge kvinder, der står over for at skulle vælge uddannelse. De vil kunne tilføre faget noget af den arbejdskraft, vi mangler, så det er da oplagt at prøve at få fat i dem, siger Henriette Kjær og tilføjer.

 

- Vores tanke er at oprette nogle klasser målrettet kvinder, så kvinderne ikke føler sig så alene på uddannelsen, hvor det ofte sker, at de er den eneste kvinde på holdet. I det set-up, vi laver med DEKRA, får kvinderne mulighed for at kunne spejle sig i hinanden og ikke kun forholde sig til mandlige medstuderende. 

 

Manglen på chauffører er en af de største udfordringer for transportbranchen. Allerede nu mangler der 450.000 lastbilchauffører i Europa, og den internationale transportorganisation, IRU, spår, at det tal vil stige de kommende år. Derfor er der behov for at gøre en indsats for at få flere lastbilchauffører, og et af de steder, man kan sætte ind, er på chaufføruddannelserne, hvor frafaldet generelt er stort.

 

Men ved at gøre en ekstra indsats for at få kvinder til at føle sig velkomne har DEKRA haft succes med at få flere kvinder til at søge ind på chaufføruddannelsen.

 

– De kvinder, vi har på uddannelsen, både kan og vil det samme som deres mandlige kolleger. Så vi vil se på, om vi kan tilrettelægge det således, at flere af vores kvindelige undervisere får timer i klassen for at give dem nogle gode forbilleder og rollemodeller at spejle sig i, men ellers vil der ikke være noget, som fra vores side adskiller sig fra de øvrige klasser, siger Anja Brauner-Kristiansen, der er administrerende direktør i DEKRA.

 

Eleverne på kvindeholdet vil dog alligevel opleve, at noget er anderledes

 

– Når vi har klasser med flere kvinder, oplever vi, at det gør noget godt ved stemningen. Jeg tror, det skyldes, at det generelt er godt med forskellighed i fællesskaber, både når det gælder køn, alder, etnicitet, religion og så videre, siger Anja Brauner-Kristiansen.

 

Derudover oplyser DEKRA, at eleverne på holdet vil have adgang til dametoiletter, finde sikkerhedssko i størrelse 36, arbejdstøj, som passer til kvinder. DEKRA understreger i øvrigt, at mænd naturligvis også er velkomne på det nye hold på chaufføruddannelsen.

 

Uddannelsen begynder mandag den 23. januar 2023 i Brøndby, og der er stadig ledige pladser.  Læs hele historien om det nye kvindehold i det nye nummer af ITD’s medlemsmagasin her.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 26. september 2023

ITD Medlemsmøde den 4. oktober - du kan stadig nå det

Du kan stadig nå at være med til et spændende medlemsmøde i Hedensted næste onsdag den 4. oktober. Vi kommer til at tale om, hvordan man kan blive bedre til at sende en del af ekstraregningen for grøn omstilling med mere videre til kunderne. Vi skal også spise lækker mad, så medmindre du kun er til kildevand, er det vigtigt, du melder dig til. Vi glæder os til at se dig!

ITD Medlemsmøde den 4. oktober - du kan stadig nå det >
tirsdag 19. september 2023

Kørselsforbud i oktober 2023

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i oktober 2023. Bemærk, at kørselsforbuddet ved helligdage ofte træder i kraft den forudgående dag. Klik på det enkelte land for at komme direkte til landeinformation, med detaljerede oplysninger om tidsrum og strækninger.

Kørselsforbud i oktober 2023 >
mandag 18. september 2023

Nye tekniske krav til lange vogntog i Sverige

Den svenske Transportstyrelsen har offentliggjort tekniske krav for vogntog med en længde på op til 34,5 meter. Herunder også de såkaldte dobbelttrailervogntog.

Nye tekniske krav til lange vogntog i Sverige >