torsdag 11. juli 2024 14:24

Nyt administrativt krav for transportvirksomheder

Fra den 1. juli har Skatteministeriet ændret reglerne for, hvem der skal registreres som bruger på køretøjet. Det kan skabe uhensigtsmæssigt administrativt arbejde for transportvirksomhederne.

Ændringen er sket i registreringsbekendtgørelsen, og Motorstyrelsen har efterfølgende præciseret det i en vejledning. Efter denne vejledning vil langt flere skulle registreres som brugere på køretøjet.

 

Det betyder de nye regler for branchen

For transportvirksomheder vil det helt konkret betyde, at såfremt en lastbil er forbeholdt en enkelt chauffør, og han eller hun bruger bilen mere end 30 dage, så skal chaufføren registreres som sekundær bruger på køretøjet. Det gælder også, selvom chaufføren ikke kan råde over køretøjet privat. Transportvirksomheden vil også fortsat skulle registreres som bruger.

 

Er lastbilen derimod ikke forbeholdt samme chauffør, eksempelvis ved tomandsbetjening eller fordi chaufførerne bytter lastbil, så er der derimod ingen af chaufførerne, som skal registreres som sekundær bruger.

 

Det administrative arbejde stopper desværre ikke her. Hvis køretøjet er leaset eller lejet, så vil transportvirksomheden ikke selv kunne registrere chaufføren som sekundær bruger, da det kun er ejeren, som kan lave denne registrering. Derudover vil man til registreringen skulle bruge en fuldmagt eller en ansættelseskontrakt for chaufføren.

 

Udover at give en masse administrativt arbejde, så har det også nogle økonomiske konsekvenser. Det er nemlig kun indtil den 31. december 2024, at Motorstyrelsen ikke vil opkræve gebyr for at få registreret chaufføren som sekundær bruger. Registreringen kan derudover også have konsekvenser for chaufføren. Når man er registreret som bruger på køretøjet, så kan man nemlig gøres ansvarlig for eksempelvis periodiske afgifter, hvis ejeren ikke betaler disse.

 

Hvorfor nye regler?

Årsagen til nye regler er, at myndighederne ønsker bedre kontrol med, hvem der har kørt et givent køretøj. Men netop for lastbiler vil dette jo fremgå af takografdataene, og der synes derfor at være tale om et nyt krav, som blot giver yderligere omkostninger og administrativt arbejde, uden at nogen har gavn af dette.

 

Derfor stiller ITD sig kritiske overfor ændringen, og vi vil således opfordre til, at myndighederne straks ser på, om der kan indføres en mere hensigtsmæssig ordning, eventuel i form af en undtagelse for lastbilerne. ITD har i den forbindelse taget kontakt til både Motorstyrelsen og Skatteministeriet med henblik på en dialog omkring dette.

SENESTE ITD NYT
fredag 04. oktober 2024

EU-Domstolen kommer med afgørelse i sag om Vejpakken

EU-Domstolen har i dag afsagt dom i det sagskompleks, som flere lande anlagde tilbage i 2020 i forbindelse med vedtagelse af Vejpakken. Domstolen bekræfter, at langt størstedelen af de omstridte bestemmelser ikke strider mod EU-traktaten.

EU-Domstolen kommer med afgørelse i sag om Vejpakken >
onsdag 02. oktober 2024

Fødevarestyrelsen kontrollerer fodertransporter

I løbet af efteråret 2024 kontrollerer Fødevarestyrelsen i Danmark, om lastbiler, der kører ind over den danske grænse med foder, overholder den lovpligtige rengøringsprocedure i forbindelse med transport af foder med animalsk indhold, dvs. indhold, som stammer fra dyr.

Fødevarestyrelsen kontrollerer fodertransporter >
mandag 30. september 2024

ITD bakker Italien op i sagsanlægget mod Østrig

Italien har nu officielt lagt sag an mod Østrig ved EU-Domstolen grundet deres restriktioner for transport på Brenner-motorvejen i Tyrol. ITD, der var medunderskriver på protestbrevet til Ursula von der Leyen, stiller sig på Italiens side i spørgsmålet om traktatbrud.

ITD bakker Italien op i sagsanlægget mod Østrig >