fredag 14. september 2018 11:06

ITD: Transportbranchen har spændende job til de unge fra erhvervsuddannelserne

Der er rigtig gode jobmuligheder i transportbranchen, og mange virksomheder står akut og mangler gode faglærte medarbejdere. Derfor glæder det ITD, at regeringen har lanceret et erhvervsskoleudspil, der vil gøre erhvervsskolerne mere attraktive og styrke indsatsen for at få flere unge til at vælge denne vej. I vejgodstransporten står vi klar til at tage imod.

I de kommende mange år vil mangel på arbejdskraft blive en af de væsentligste udfordringer for det danske transporterhverv. Transportvirksomhederne får hårdt brug for dygtige, faglærte medarbejdere både bag rattet i lastbilerne og på kontorerne i virksomhederne. Der er derfor brug for, at flere unge søger ind på erhvervsuddannelserne og herfra gerne direkte videre ind i transportbranchen. ITD hilser regeringens nye erhvervsuddannelsesspil velkomment. Det er et bydende nødvendigt intitiativ med mange gode elementer.

 

- Vi håber, at det med regeringens erhervsuddannelsesudspil vil lykkes at få flere unge ind på erhervsuddannelserne. Her står vi som branche parate til at tilbyde de unge gode og spændende jobmuligheder bagefter. Vi har meget at tilbyde de unge. Transportbranchen står over for en gennemgribende digital transformation, og dette vil både gøre jobbene i branchen mere interessante og udfordrende, men også stille krav om en helt ny type faglærte medarbejdere, siger Trine S. Plesner, chef for ITD Arbejdsmarked.

 

ITD håber, at det fremlagte udspil vil få folkeskoler, erhvervsskoler og erhvervsliv til i fællesskab at løfte udfordringen, så vi får erhvervsuddannelserne gjort attraktive og relevante for de unge. Det kræver samarbejde og oplysning blandt forældre, skoler og lærere, der introducerer og vejleder de unge om uddannelses- og jobmuligheder.

 

- Forældrenes holdning til uddannelse er vigtig, når de unge skal træffe deres uddannelsesvalg. Mange forældres viden om erhvervsuddannelserne er ikke opdateret, og de kender ikke til alle de muligheder, som ny teknologi og digitalisering tilfører uddannelserne og de efterfølgende jobmuligheder. Derfor skal oplysning og vejledning gøres bedre og mere konkret, så karrieremuligheder synliggøres for alle. Valg af en erhvervsuddannelse skal være et tilvalg og ikke et fravalg af muligheder, siger Trine S. Plesner.

 

ITD ser frem til at bidrage til udmøntningen af de mange gode initiativer i udspillet. Mange unge kender ikke til de utallige spændende job- og karrieremuligheder, som transportbranchen rummer. Et job i transport er meget mere end kun et chaufførjob. Transport er også avanceret teknologi og digitale løsninger, disponering og styring, som bedst læres med en faglig baggrund og videre kompetenceløft. Dette kendskab skal opbygges i et flerårigt samarbejde mellem forældre, folkeskole og erhvervsliv.

Et kendskab til muligheder i en branche øger interessen for at gå den vej. Det element rummer regeringens nye erhvervsskoleudspil, og den rette udmøntning skal derfor sikre, at transportbranchen også i fremtiden har højt kvalificerede medarbejdere til rådighed til de mange specialiserede jobs.

 

Hovedelementerne i regeringens udspil:

  • Øget indsats i folkeskolen for at fremme de praksisfaglige færdigheder og kendskabet til erhvervsmulighederne efter folkeskolen, så valget på ungdomsuddannelse sker på et bredere grundlag
  • Ekspertudvalg skal se på, hvordan 10. klasse kan erhvervsrettes mere, så det i højere grad bliver starten på en erhvervsuddannelse
  • Erhvervsuddannelserne skal igen gøres attraktive ved at øge fagligheden og synliggøre uddannelsesmulighederne for videre karriere. Studiemiljøerne skal fremmes, og der skal sikres erhvervsuddannelsesmuligheder i tyndt befolkede områder for at fastholde flere unge
  • Kvaliteten i undervisningen skal øges og udvikles ved at knytte undervisningen tættere på erhvervslivet gennem samarbejder og brug af gæsteundervisere fra erhvervslivet. Der skal være bedre og mere fleksibel optag på grundforløbet - også for ældre unge og voksne
  • Større frihed til erhvervsskolerne til at forbedre og udvikle nye tilbud i samarbejde med aktuelle partnere

Regeringen vil afsætte 2 mia. kr. over de næste 4 år til at styrke den samlede indsats på området.

 

Foto: Colourbox

 

SENESTE ITD NYT
fredag 24. januar 2025

ITD hjælper med indsigelser mod uretmæssige vejafgiftsbøder

Udrulningen af den nye kilometerbaserede vejafgift har desværre resulteret i en lang række uretmæssige bødeudskrifter. Derfor opfordrer vi nu alle medlemmer til at indsende jeres eventuelle vejafgiftsbøder til en nærmere vurdering.

ITD hjælper med indsigelser mod uretmæssige vejafgiftsbøder >
fredag 24. januar 2025

Vejafgiftsbøder bliver annulleret

Torsdag meldte Sund & Bælt ud, at bøder for overtrædelser af vejafgiftsloven udstedt før den 9. januar bliver annulleret. ITD hilser det velkomment, at vognmænd, der har forsøgt at overholde reglerne, ikke straffes for problemer med teknikken, men efterspørger stadig et større fokus på at minimere urimelige sanktioner.

Vejafgiftsbøder bliver annulleret >
mandag 20. januar 2025

Hvem skal have FDE Fondens Initiativpris 2025?

FDE Fondens Initiativpris gives til en eller flere, som har gjort sig særligt bemærket og som er en stor inspiration i den danske godstransport- og logistikbranche. Prisen kan gives til virksomheder, organisationer, uddannelses- og forskningsinstitutioner eller enkeltpersoner og består af et legat på 50.000 kroner, et diplom og en statuette.

Hvem skal have FDE Fondens Initiativpris 2025? >