Regeringens klimaudspil lover godt for videre indsats på vejområdet
Foto: Karl Johaentges LOOK Ritzau Scanpix
Regeringen har i dag, onsdag den 20. maj, præsenteret første del af klimahandlingsplanen som oplæg til de kommende klimaforhandlinger. Vejgodstransporten er klar til at bidrage til CO2-reduktionsmålet på 70 procent, og det er godt at se, at regeringen har indtænkt den tunge transport i sine planer.
Regeringen vil blandt andet støtte storskala brintproduktion og udvikling af Power-to-X (PtX)-teknologier, der kan spille en vigtig rolle i den grønne omstilling ved at erstatte fossile brændstoffer fra de sektorer, som kan være svære at få direkte over på grøn strøm såsom tung transport og industri. PtX kan eksempelvis udnytte vindenergi til at danne brint, der vil kunne tankes på lastbiler.
- Der er grund til at rose, at regeringen har valgt at fokusere på at fremme klimavenlige løsninger i stedet for at straffe sig frem med stadig flere afgifter. Det er en god fremgangsmåde, som sikrer, vi får gjort det langt mere attraktivt at investere i de klimavenlige løsninger, der skal være med til at få os i mål, siger administrerende direktør i ITD, Carina Christensen.
ITD deler den politiske målsætning om at reducere udledningen af CO2 i Danmark med 70 procent i 2030 og en fossilfri transportsektor i 2050. For at indfri målene for den grønne omstilling har ITD udarbejdet sin egen klimaplan ”Dansk vejgodstransport mod en grønnere fremtid”.
Et af klimaplanens elementer er ambitionen om, at Danmark og dansk vejgodstransport i år 2030 skal være internationalt kendt inden for anvendelse og udvikling af ny grøn teknologi, herunder innovative grønne løsninger inden for transport og logistik.
- Det er en stor, men absolut ikke umulig opgave at omstille den tunge vejgodstransport. Transport- og logistikerhvervet står klar til at yde sit bidrag til en grønnere og mere bæredygtig fremtid på en gennemtænkt måde med respekt for branchens konkurrenceevne. Regeringens positive fokus på udvikling af nye teknologier og løsninger flugter godt med det, siger Carina Christensen.