torsdag 05. november 2020 13:00

Vejen genvinder titlen som Årets Transport-kommune for næsen af Horsens

Gode rastepladser og grønne tiltag sikrede igen i år Vejen Kommune kåringen som Årets Transportkommune. Kampen om førstepladsen var dog tæt, da Horsens Kommune med en række Corona-tiltag og deres fokus på logistik og transport som en erhvervsmæssig styrkeposition sneg sig nærmere topplaceringen i den årlige undersøgelse, som udarbejdes af ITD, brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

ITD's bestyrelsesformand Christian Sørensen Madsen (th) overrakte prisen som Årets Transportkommune til borgmester Egon Fræhr på Vejen Rådhus i dag. Foto: Cecilie Graversen

 

For andet år i træk kan Vejen Kommune kalde sig Årets Transportkommune. Prisen, der er indstiftet af brancheorganisationen for den danske vejgodstransport, ITD, sætter fokus på de lokale rammer for vejgodstrafikken og fremhæver de kommuner, der gør en ekstra indsats på området.

 

”Under Corona-krisen er der ekstra mange, der har fået øjnene op for lastbilernes helt afgørende rolle for at holde samfundet i gang. Men det er også værd at bemærke og belønne den daglige indsats, som kommuner landet over lægger for dagen for at sikre gode vilkår for vejgodstransporten lokalt. Stærke og sikre rammevilkår for lastbilerne er nemlig fundamentet for vækst og velstand både lokalt og nationalt, og derfor er det skønt at kunne fejre en kommune som Vejen, der konstant forbedrer forholdene – blandt andet med gode forhold på rastepladserne og grønne tiltag som at sikre adgang til tankstationer med alternative drivmidler,” siger ITD’s bestyrelsesformand Christian Sørensen Madsen, der på vegne af brancheorganisationen kunne overrække prisen.   

 

Vejens borgmester, Egon Fræhr, tog smilende imod kåringen.

 

”Vi er meget glade for at blive anerkendt som Årets Transportkommune for andet år i træk. Det er vi især, fordi vi har mange transportvirksomheder i Vejen, og derfor har vi længe prioriteret at skabe de bedst mulige betingelser for vejgodstrafikken. Vi er vant til at indgå i dialog med transporterhvervet om deres behov og ønsker, og undersøgelsen bekræfter, at det, vi gør for lastbiltransporten, er det rigtige. Målingen viser overordnet set, at vi gør det godt på området, så det kan vi kun være tilfredse med,” siger Egon Fræhr.

 

Horsens indtager tæt andenplads og flere kommuner rykker op

ITD’s kåring af Årets Transportkommune er baseret på en undersøgelse, som er gennemført af analysebureauet IRIS Group. Den trækker på både statistiske data og en spørgeskemaundersøgelse, som er udsendt til kommunerne, og i år var opløbet om titlen ekstra tæt. Horsens Kommune er nemlig med en række initiativer til gavn for vejgodsbranchen rykket nærmere toppen på ranglisten.

 

”Horsens har udnævnt logistik og transport som en erhvervsmæssig styrkeposition og har blandt andet været gode til at sætte ind med tiltag, der gør det nemmere for lastbilchauffører at begrænse risikoen for smittespredning under Covid-19. Eksempelvis har man opsat spritdispensere ved de kommunale bygninger, hvor vognmænd leverer varer, ligesom kommunen har givet mulighed for at levere varer til dagligvarehandlen i nattetimerne, så det er nemmere at holde fysisk afstand og reducere smitterisikoen,” siger Christian Sørensen Madsen.

 

Udover at kunne konstatere kamp om førstepladsen på listen, glæder han sig over, at flere kommuner er rykket op på listen og på den måde bidrager til den positive udvikling, som ITD håber, at den årlige undersøgelse af forholdene kan forstærke.

 

”Det er dejligt at se, at nogle kommuner siden 2019-undersøgelsen er rykket adskillige pladser op på listen. Det drejer sig for eksempel om Rebild, Norddjurs, Esbjerg og Assens, der virkelig rykker takket være politisk fokus på vejgodstransport det sidste års tid. Den indsats fortjener de stor ros for,” siger Christian Sørensen Madsen.

Årets Transportkommune: Landsvinder og regionsvindere

Region

Vinderkommune

Region Syddanmark

Vejen Kommune (landsvinder)

Region Midtjylland 

Horsens Kommune

Region Hovedstaden

Høje-Taastrup Kommune

Region Nordjylland

Thisted Kommune

Region Sjælland

Vordingborg Kommune

 

Om undersøgelsen bag kåringen af Årets Transportkommune
Rangeringen af kommunerne på vejgodstransportområdet er foretaget af konsulentvirksomheden IRIS Group for ITD. Undersøgelsen er baseret på statistisk data indsamlet fra offentlige myndigheder og institutioner samt en spørgeskemaundersøgelse udsendt til kommunerne.

Undersøgelsen vurderer blandt andet investeringer i det lokale vejnet, lokale faciliteter til for eksempel lastbilparkering, grønne tiltag på transportområdet, politiske initiativer af og for regulering af vejgodstransporten samt udlicitering og udbud af transportopgaver. I år var der derudover også inddraget en række spørgsmål om initiativer, der kan hjælpe lastbilchauffører i deres bestræbelser på at begrænse risikoen for smitte med Corona.

 

Der er indsamlet statistisk data fra 94 af landets kommuner (fire ø-kommuner er undtaget), og 56 kommuner har besvaret spørgeskemaundersøgelsen helt eller delvist.

Den samlede rapport og tabel kan findes på www.aaretstransportkommune.dk

SENESTE ITD NYT
onsdag 12. maj 2021

Ekstra kørselsforbud på en del af Brenner-motorvejen A22 i Italien

På Brenner-motorvejen A22 er der vedtaget ekstra kørselsforbud den 13. og 24. maj samt den 3. juni 2021. Kørselsforbuddet gælder køretøjer med tilladt totalvægt over 7,5 ton.

Ekstra kørselsforbud på en del af Brenner-motorvejen A22 i Italien >
tirsdag 11. maj 2021

Ros til Venstre for markant støtte til grøn omstilling af den tunge transport

I sit nye infrastrukturudspil lægger partiet Venstre op til at bakke effektivt op om branchens bestræbelser på at omstille sig til mere klimavenlig transport. Milliardstor pulje til grøn infrastruktur er sammen med forslag om tilskudsordning og et kig på afgifterne en vigtig håndsrækning, som branchen har brug for.

Ros til Venstre for markant støtte til grøn omstilling af den tunge transport >
mandag 10. maj 2021

ITD’s bestyrelsesformand, Christian Sørensen Madsen, fylder 60 år

Bestyrelsesformand i ITD og direktør for vognmandsvirksomheden S. Chr. Sørensen A/S i Skodborg, Christian Sørensen Madsen fylder 60 år søndag den 16. maj.

ITD’s bestyrelsesformand, Christian Sørensen Madsen, fylder 60 år >