mandag 23. august 2021 14:41

Brian Lykke og elever i 8. klasse sætter trafiksikkerhed på skemaet

Denne uge står i trafiksikkerhedens tegn, når ITD’s kampagne Hovedet med i trafikken besøger folkeskoler over hele landet. Mandag blev kampagnen skudt i gang i Køge, og de følgende dage får 8. klasseelever i Munkebo, Ringkøbing og Christiansfeld besøg.

Husk cykelhjelmen, drop mobiltelefonen, og hold dig væk fra den kritiske zone.

 

Budskabet fra skuespiller og komiker Brian Lykke var ikke til at tage fejl af, da han og trafiksikkerhedskampagnen ”Hovedet med i trafikken” mandag besøgte Kirstinedalsskolen i Køge.

 

Besøget markerede startskuddet på en danmarksturné for kampagnen, som har til formål at gøre eleverne i 8. klasse klogere på trafiksikkerhed og vise dem, hvor frygtelige konsekvenser det kan have, hvis de har slået hjernen fra, når de færdes i trafikken.

 

Det er ITD, brancheorganisation for den danske vejgodstransport, som står bag ”Hovedet med i trafikken”. Her håber projektleder Malene Vitus, at kampagnen kan bidrage til bedre trafikvaner hos de unge, når de er ude på vejene til fods, på cykel eller på scooter.

 

- Med Hovedet med i trafikken vil vi gerne udvikle unge trafikambassadører, der kan gå foran som gode eksempler for deres venner, søskende og forældre. Samtidig viser statistikkerne, at det er den gruppe af folkeskoleelever, der oftest kommer til skade i trafikken, så det er en vigtig målgruppe at få fat i. Det er simpelthen af så stor betydning at være opmærksom, når man er ude blandt biler, varevogne og lastbiler, og vi tror på, at fokus på trafiksikkerhed kan være med til at redde liv, siger Malene Vitus.

 

Ud over at undervise om trafiksikkerhed underholdt Brian Lykke med drabelige historier fra sin egen ungdom, for eksempel da han i et tilfælde af ungdommelig og utålmodig kådhed styrtede på cykel og landede på ansigtet og slog sine fortænder ud, så han i dag har porcelænstænder. Og de unge fik en kærlig opsang, fordi det er lige præcis deres generation, der har tilbøjelighed til at have fokus andre steder – måske på den allestedsnærværende smartphone.

 

- Jeres teenagehjerne kan jo ikke fokusere, men jeg håber, I vil prøve alligevel, sagde Brian Lykke med et glimt i øjet.

 

Martin var udødelig

De unge mødte også Martin, som i sandhed har mærket konsekvenserne af en trafikulykke på egen krop. Da han var ung, kørte hans kammerat galt med ham i bilen, og han endte med at blive lam fra brystet og ned. I dag sidder han i kørestol. Med sin ærlige og udførlige beretning ville han gøre det klart for de unge, at ulykker kan ske for alle, også dem der tror, de er usårlige, og når ulykken sker, rammer det også de pårørende. De unge lyttede koncentreret og stillede efterfølgende spørgsmål, så der var ingen tvivl om, at det gjorde indtryk.

 

- Vi forsøger at give eleverne stof til eftertanke uden at komme med løftede pegefingre. På den måde, tror vi på, vi kan få dem til at lytte, så det bliver hos dem, siger Malene Vitus.

 

ITD’s egne medlemmer er også med til at skabe opmærksomhed om det vigtige budskab. På parkeringspladsen stod dygtige lastbilchauffører klar ved store lastbiler, og de unge blev inviteret op i førerhuset, så de med egne øjne kunne se, hvor udfordrende de kan være at få øje på, hvis de befinder sig i den såkaldte kritiske zone ved lastbilens højre fordæk.

 

Til sidst skulle de producere deres egne film, hvor de skulle bruge den viden, de havde fået i løbet af dagen, til at slå et slag for at have hovedet med i trafikken. Den bedste går videre i konkurrencen om et besøg af Hjem Is-bilen til hele skolen.

 

- Vi havde en fantastisk dag i trafiksikkerhedens navn. Vi glæder os til at besøge de andre skoler i henholdsvis Munkebo, Ringkøbing og Christiansfeld i løbet af ugen, afslutter Malene Vitus.

 

Tak til medlemmerne

Til alle ITD’s kampagner deltager lokale medlemsvirksomheder for at vise de unge, at der sidder mennesker bag rattet i en lastbil. ITD’s trafiksikkerhedskampagner kunne ikke lade sig gøre uden aktiv støtte fra medlemmerne.

Følgende ITD-medlemmer deltager i Hovedet med i trafikken:

Alex Andersen Ølund A/S

Anders Nielsen & Co.

BM Bakkegården ApS

FMJ Transport & Trucking v/Frank M. Jensen

Rørby Johansen A/S

Vognmand Ernst Jacobsen A/S

Vognmandsfirmaet J.O. Pedersen & Søn

 

Hovedet med i trafikken er støttet af FDE Fonden. Læs mere.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 02. juli 2024

Ændringer til vejskat er sendt i høring

Fra den 1. januar 2025 træder der en ny kilometerbaseret vejafgift i kraft. Denne var egentlig vedtaget ved lov, men som ITD tidligere har meldt ud, vil der komme et nyt lovforslag med ændringer og præciseringer til det vedtagne. Ændringerne kommer som følge af en politisk aftale om at forhøje dieselafgiften med 50 øre pr. liter, samtidig med at kilometersatsen for vejafgift midlertidigt reduceres.

Ændringer til vejskat er sendt i høring >
mandag 01. juli 2024

Nyt opslagsværk giver indblik i virksomheders arbejdsmiljø

Nyt online opslagsværk giver indblik i resultatet af Arbejdstilsynets tilsyn på de enkelte arbejdspladser. Tilsynsindblikket erstatter den tidligere smileyordning.

Nyt opslagsværk giver indblik i virksomheders arbejdsmiljø >
mandag 01. juli 2024

Ny ESG-skabelon for SMV’er

Erhvervsstyrelsen har lanceret en ny ESG-skabelon, som SMV’er frivilligt kan bruge til at lave deres ESG-opgørelse. Skabelonen er baseret på den europæiske standard (VSME).

Ny ESG-skabelon for SMV’er >