tirsdag 07. september 2021 12:50

Farvel til den skadelige 11 kilo-regel

Transportminister Benny Engelbrecht har netop sendt et lovforslag i høring, som indeholder et forslag om at fjerne den såkaldte 11 kilo-regel. Den regel har stået i vejen for at sikre fair konkurrence mellem lastbiler og varebiler. Der har hidtil ikke været flertal i Folketinget for at fjerne reglen, men med lovforslaget ser det nu ud til, at transportministeren har fundet et flertal. Det glæder ITD, der længe har arbejdet aktivt for at få fjernet reglen, og derfor skal der lyde en stor ros til ministeren for at fremsætte lovforslaget.

Siden reglerne om tilladelse til godskørsel med varebiler trådte i kraft i 2019, har det været muligt for virksomheder, der leverer stykgods på mindre end 11 kilo at køre godskørsel uden tilladelse. Det har ført til et system, som både politiet og Færdselsstyrelsen har haft vanskeligt ved at administrere og kontrollere, og det har stået i vejen for at få sikret ordnede forhold i varebilbranchen og fair og lige konkurrencevilkår mellem lastbiler og varebiler.

- Da man i 2019 indførte krav om tilladelse for at køre godskørsel med varebil, var det for at få ryddet op i varebilsbranchen, som var præget af mange udfordringer, og hvor arbejdet langt fra altid foregik under ordnede forhold. I mellemtiden har reglen vist sig stort set umulig at kontrollere. Vi har løbende haft en god dialog om problemstillingen med partierne i Folketinget, og vi er derfor meget glade for, at det nu ser ud til, at transportminister Benny Engelbrecht har skaffet sig et flertal for at fjerne reglen, siger chefkonsulent hos ITD, Jens Hvid Bang.

Samtidig med forslaget om at fjerne 11 kilo-reglen foreslår transportministeren at hæve vægtgrænsen fra 2.000 kilo til 2.500. På den måde vil reglerne for national godskørsel med varebiler komme til at harmonere med de kommende regler for international godskørsel med varebiler, som er en del af EU’s Vejpakke, der træder i kraft næste år.

- I ITD arbejder vi for ens regler på tværs af grænserne, og vi mener, at det er klogt at bruge de samme vægtgrænser i Danmark, som man bruger i EU. Helt overordnet set støtter vi at få regler harmoniseret, og vi mener derfor også, at der skal gælde de samme regler for godskørsel – uanset om det foregår med varebil eller med lastbil. Hvis det ikke sker, vil vi i fremtiden blot opleve, at branchens problemer og udfordringer flytter fra lastbilerne og over i varebilerne. Det er uholdbart i forhold til at sikre ordentlige arbejdsforhold i branchen, udtaler Jens Hvis Bang.

Før reglerne kan træde i kraft, skal de behandles i Folketinget. ITD vil følge Folketingets behandling tæt og vil arbejde aktivt for at sikre, at der vil være flertal for at få fjernet 11 kilo-reglen.

SENESTE ITD NYT
torsdag 11. juli 2024

Nyt administrativt krav for transportvirksomheder

Fra den 1. juli har Skatteministeriet ændret reglerne for, hvem der skal registreres som bruger på køretøjet. Det kan skabe uhensigtsmæssigt administrativt arbejde for transportvirksomhederne.

Nyt administrativt krav for transportvirksomheder >
onsdag 03. juli 2024

Få nu fjernet 11 kilo-reglen for varebilstransport

International Transport Danmark ønsker fair og lige vilkår på transportområdet. Brancheorganisationen opfordrer derfor Christiansborg-politikerne til enten at få ændret eller helt fjernet reglen, der placerer transport med varebiler i en gråzone, hvor chaufførerne konkurrerer med fragt- og vognmænd på ulige vilkår.

Få nu fjernet 11 kilo-reglen for varebilstransport >
tirsdag 02. juli 2024

Ændringer til vejskat er sendt i høring

Fra den 1. januar 2025 træder der en ny kilometerbaseret vejafgift i kraft. Denne var egentlig vedtaget ved lov, men som ITD tidligere har meldt ud, vil der komme et nyt lovforslag med ændringer og præciseringer til det vedtagne. Ændringerne kommer som følge af en politisk aftale om at forhøje dieselafgiften med 50 øre pr. liter, samtidig med at kilometersatsen for vejafgift midlertidigt reduceres.

Ændringer til vejskat er sendt i høring >