torsdag 23. marts 2023 14:28

Finanslov giver grønt lys til nyt vognmandsgebyr

SVM-regeringen præsenterede i dag sit udspil til en ny finanslov. Med det nye statsbudget får Færdselsstyrelsen mulighed for at opkræve det nye gebyr for godskørselstilladelser. Samtidig bærer finansloven præg af enorme udgifter til administration af den kommende kørselsafgift. Denne erhvervsfjendtlige tilgang til transportbranchen kan ikke blive ved, mener ITD.

Regeringen fremlagde i dag forslaget til en ny finanslov for 2023. Med forslaget får Færdselsstyrelsen mulighed for at opkræve det nye gebyr for at få tilladelse til at køre godskørsel med lastbil. 

 

En tilladelse, som er grundlaget for, at en vognmand overhovedet kan drive forretning.

 

ITD mener, at gebyret er udtryk for en fjendtlig tilgang til vognmandserhvervet, som allerede er under hårdt pres af stigende omkostninger.

 

-Færdselsstyrelsens gebyr for at få en godskørselstilladelse er en torn i øjet på transporterhvervet, som presses fra alle sider af stigende omkostninger og et bureaukrati, præget af nidkær kontrol og urimelig lang sagsbehandling, siger bestyrelsesformand i ITD, John A. Skovrup, og fortsætter.

 

- Og nu vil regeringen tilmed have, at vognmændene skal betale for sagsbehandlingen. Det er under al kritik, siger bestyrelsesformanden.

 

Enorme udgifter til administration 

Vognmandsbranchen er et af de mest konkurrenceudsatte erhverv, og hver gang regeringen pålægger omkostninger, koster det på de danske vognmænds konkurrenceevne.

 

Og det kan ikke blive ved, understreger John A. Skovrup.

 

-Regeringen vil med den kommende kørselsafgift allerede malke erhvervet for flere milliarder hvert år og bruge næsten 300 mio. kroner af dem alene på administration. Det tegner et billede af en regering, som er mere optaget af at kræve skatter ind, end af at gøre noget ved de kæmpe udfordringer, transportbranchen står over for, siger John Skovrup og tilføjer.

 

-Og det siger sig selv, at vognmændene, ikke kan blive ved med at betale en større og større del af deres indtægter til staten, siger John A. Skovrup, som også bemærker fraværet af penge til fx. rastepladser, støtteordninger til el-lastbiler og flere midler til udrulning af alternativ drivmiddelinfrastruktur i finanslovsforslaget.

 

Færdselsstyrelsens gebyr dækker tilladelser til både bus- og godskørsel og vil være på 1500 kr. pr. tilladelse, eller bekræftede kopier. Det vil ifølge Færdselsstyrelsen koste de danske transportvirksomheder næsten 10 millioner kroner alene i år.

 

SENESTE ITD NYT
mandag 20. januar 2025

Hvem skal have FDE Fondens Initiativpris 2025?

FDE Fondens Initiativpris gives til en eller flere, som har gjort sig særligt bemærket og som er en stor inspiration i den danske godstransport- og logistikbranche. Prisen kan gives til virksomheder, organisationer, uddannelses- og forskningsinstitutioner eller enkeltpersoner og består af et legat på 50.000 kroner, et diplom og en statuette.

Hvem skal have FDE Fondens Initiativpris 2025? >
torsdag 16. januar 2025

Storbritannien stiller krav om særlig importerklæring (ENS)

Fra den 31. januar 2025 skal der for alle varer, der importeres fra EU til Storbritannien, indsendes en særlig Safety and Security declaration, også kaldet en Entry Summary Declaration (ENS). Transportører, der transporterer varer ind over den britiske grænse, er juridisk ansvarlige for, at erklæringerne er indsendte. De kan dog aftale, at en tredjepart skal indsende erklæringer på deres vegne.

Storbritannien stiller krav om særlig importerklæring (ENS) >
tirsdag 14. januar 2025

Storbritannien indfører krav om elektronisk rejsetilladelse (ETA)

ITD minder om, at det fra 2025 bliver et krav at have en elektronisk rejsetilladelse (ETA) for at rejse til Storbritannien. Kravet er allerede gældende for nogle nationaliteter, men vil fra den 2. april 2025 omfatte stort set alle rejsende. Som chauffør skal du derfor fremover ansøge om en ETA, inden du transporterer gods til Storbritannien.

Storbritannien indfører krav om elektronisk rejsetilladelse (ETA) >