onsdag 26. maj 2021 15:07

Grønne byer har også brug for varer

Regeringen lægger i nyt udspil op til, at kommuner skal kunne lave nul-emissionszoner i byerne. Ambitionen er god, men transportbranchen skal tages med på råd, hvis der også skal være varer til borgerne i byen, mener ITD.

Regeringen vil gøre det nemmere at indføre nul-emissionszoner i danske byer, men det er vigtigt, at begrænsningerne indføres i takt med, at de teknologiske muligheder rent faktisk er til stede og konkurrencedygtige – ellers kan det føre til højere forbrugspriser og mere butiksdød i danske byer, mener ITD.

 

– Vi arbejder aktivt med at reducere den negative påvirkning fra trafikken, og vi anerkender det politiske behov for handling. Vi vil som branche også meget gerne medvirke til at finde gode og ikke mindst holdbare løsninger på eksempelvis indførelse af nul-emissionszoner. I den forbindelse er det vigtigt at huske lastbilernes værdifulde bidrag til erhvervslivet – varerne skal jo frem til butikkerne, så forbrugerne kan fylde deres indkøbsposer, siger Henriette Kjær, der er politisk chef i ITD.

 

Udfordringen for den tunge transport i byerne er dels teknologisk, dels logistisk.

 

– Den emissionsfri teknologi til lastbiler er desværre langt fra lige så moden som til personbiler. Derfor er der særlige behov – også investeringsmæssigt, som man skal tage højde for. Eksempelvis koster en batterilastbil op mod tre gange så meget som en konventionel – det har de færreste vognmænd råd til. Så enten vil varerne ikke kunne komme frem, eller også vil vi se en væsentlig fordyrelse af varerne i byer med emissionsfri zoner. Udgiften skal jo betales, og det vil i sidste ende være slutkunderne, der ender med regningen, siger Henriette Kjær.

 

En ofte fremført løsning er omlastning til varevogne, der så kan servicere bymidterne. Det vil i givet fald kunne løse nogle af udfordringerne med udledninger fra køretøjerne, men medfører til gengæld øget trafik og risiko for flere ulykker.

 

– Vi kommer ikke uden om, at lastbiler nu en gang er mere effektive til at transportere store mængder varer end små varevogne. Det betyder helt konkret, at en enkelt lastbil kan erstatte 10 varebiler – og så er spørgsmålet jo, hvad den ekstra trafik ellers medfører af negative konsekvenser med potentielt flere ulykker og mere trængsel, siger Henriette Kjær.

 

ITD opfordrer derfor til, at alle kommuner husker at inddrage transportbranchen og rådføre sig om konsekvenserne, før de indfører emissionsfri zoner. Målet er den bedst mulige servicering af borgere og erhvervsliv i byerne med færrest mulige negative konsekvenser, fastslår Henriette Kjær.

 

– Vi tropper meget gerne op, hver gang en kommune ønsker at vende problematikken. Vi har viden og erfaring inden for området, og den stiller vi meget gerne til rådighed. Samtidig er det vigtigt, at nye begrænsninger indføres på en måde og med en tidshorisont, der giver vognmænd en realistisk mulighed for at omstille sig, siger Henriette Kjær.

SENESTE ITD NYT
mandag 12. maj 2025

Vejafgift: Nye regler skal bremse udenlandsk snyd

Udenlandske køretøjer, der er registreret med ubetalte vejafgiftsbøder, skal kunne tilbageholdes ved Storebælt, indtil chaufføren kan fremvise dokumentation for betaling. Sådan lyder nye regler, som transportministeren netop har sendt i høring.

Vejafgift: Nye regler skal bremse udenlandsk snyd >
mandag 12. maj 2025

Fristen for energisyn nærmer sig

Tanker du i gennemsnit mere end 281.000 liter diesel om året, og tanker du din diesel i Danmark? Så er du omfattet af det lovpligtige energi- og klimasyn. Energisynet skal være gennemført senest den 1. august 2025 og klimasynet senest den 1. august 2026.

Fristen for energisyn nærmer sig >
fredag 09. maj 2025

Vejafgift: Derfor skal du ikke betale afviste indsigelser

ITD ser mange vognmænd, som vælger at betale deres afviste indsigelser – ofte under pres fra rykkerbreve og trusler om politiindblanding. Men det bør de ikke gøre, lyder den klare opfordring fra ITD.

Vejafgift: Derfor skal du ikke betale afviste indsigelser >