torsdag 22. april 2021 15:39

PostNords konkurrence-forvridende regnskabs-principper under lup på samråd

På foranledning af Venstre skulle transportminister Benny Engelbrecht (S) i dag på et samråd redegøre for PostNords omkostningsfordeling mellem befordringspligtige og konkurrenceudsatte aktiviteter. Det lykkedes kun på principielt plan, så ministeren får lejlighed til at blive mere konkret på nyt møde.

Hvordan sikrer man, at de reelle transportudgifter fordeles fair mellem 99 pakker og et befordringspligtigt brev? Det var i princippet det afgørende spørgsmål til transportminister Benny Engelbrecht på et åbent samråd i transportudvalget i dag.

 

Ministeren var blevet bedt om at redegøre for, hvordan han vil sikre sig, at der ikke krydssubsidieres mellem PostNords selskaber samt redegøre for, hvordan det såkaldte ”incremental costs-princip” i praksis udmønter sig. Ikke mindst delen om incremental cost var af interesse, da det af Rigsrevisionens nylige rapport fremgår på side 22, at den befordringspligtige del udgør under halvdelen af produkterne, men bærer størsteparten af omkostningerne i PostNord. Det betyder kort sagt, at de konkurrenceudsatte produkter, som PostNord blandt andet udbyder gennem selskabet PostNord Logistics, slipper væsentligt nemmere om omkostningerne end de private aktører, selskabet er i skarp konkurrence med.

 

- Heller ikke på dagens samråd kunne ministeren komme med overbevisende argumenter eller dokumentation for, at PostNords udgifter bliver fordelt fair mellem konkurrenceudsatte og befordringspligtige produkter. Vores medlemmer har i årevis konkurreret mod en statslig aktør, der nyder godt af en moderselskabsinfrastruktur i forbindelse med omdelingen, og det burde være særdeles relevant og vigtigt for alle at sikre, at det foregår på fair og lige vilkår for alle parter, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD – Brancheorganisation for den danske vejgodstransport, som har anlagt flere sager mod PostNord i EU-systemet om konkurrenceforvridende statsstøtte.

 

Carina Christensen glæder sig over, at der også fortsat er fokus i Folketinget til at komme til bunds i sagen:

 

- Takket være en stærk og vedholdende indsats fra Venstres medlemmer af udvalget slipper ministeren dog ikke så nemt af krogen, men får tværtimod lejlighed til på et nyt møde at blive langt mere konkret på, hvordan regnskabsprincipperne bliver omsat i virkelighedens verden – den verden, hvor private vognmænd ikke har mulighed for at fordele udgifterne over på skatteyderbetalte dele af forretningen, siger Carina Christensen.

 

Under samrådet blev det aftalt, at ministeren vil indkalde til møde, hvor det med eksempler vil blive gennemgået, hvordan PostNord Logistics kan få moderselskabet PostNord til at bære en del af udgifterne i forbindelse med pakkeleveringer. Der foreligger endnu ikke nogen dato for dette møde.

 

 

Baggrund:

ITD har i flere år kæmpet imod PostNords underskudsgivende og konkurrenceforvridende forretningsmodel. ITD indsendte i 2017 den første officielle klage til EU-Kommissionen over ulovlig og konkurrenceforvridende statsstøtte i form af milliardstore kapitaltilskud til PostNord Danmark. I maj 2018 meldte EU-Kommissionen, at en del af den støtte kunne godkendes, fordi den gik til at afskedige tidligere tjenestemænd. ITD klagede over den beslutning til EU-Domstolen, hvor sagen fortsat verserer.

I sommeren 2019 besluttede Kommissionen at foretage en dybtgående undersøgelse af de resterende kapitaltilskud. Undersøgelsesproceduren er en stor sejr for ITD, og ITD afventer stadig Kommissionens beslutning på denne klage. Grundet tiltagende bekymring over unfair konkurrence fra PostNords datterselskab, PostNord Logistics, klagede ITD i 2019 til Kommissionen over statstilskud til dette selskab. I maj 2020 meddelte Kommissionen, at de statstilskud ikke indeholdt statsstøtte. ITD har klaget over den beslutning til EU-Domstolen. ITD’s klager behandles fortsat i EU-Kommissionen og ved EU-Domstolen.

SENESTE ITD NYT
mandag 20. januar 2025

Hvem skal have FDE Fondens Initiativpris 2025?

FDE Fondens Initiativpris gives til en eller flere, som har gjort sig særligt bemærket og som er en stor inspiration i den danske godstransport- og logistikbranche. Prisen kan gives til virksomheder, organisationer, uddannelses- og forskningsinstitutioner eller enkeltpersoner og består af et legat på 50.000 kroner, et diplom og en statuette.

Hvem skal have FDE Fondens Initiativpris 2025? >
torsdag 16. januar 2025

Storbritannien stiller krav om særlig importerklæring (ENS)

Fra den 31. januar 2025 skal der for alle varer, der importeres fra EU til Storbritannien, indsendes en særlig Safety and Security declaration, også kaldet en Entry Summary Declaration (ENS). Transportører, der transporterer varer ind over den britiske grænse, er juridisk ansvarlige for, at erklæringerne er indsendte. De kan dog aftale, at en tredjepart skal indsende erklæringer på deres vegne.

Storbritannien stiller krav om særlig importerklæring (ENS) >
tirsdag 14. januar 2025

Storbritannien indfører krav om elektronisk rejsetilladelse (ETA)

ITD minder om, at det fra 2025 bliver et krav at have en elektronisk rejsetilladelse (ETA) for at rejse til Storbritannien. Kravet er allerede gældende for nogle nationaliteter, men vil fra den 2. april 2025 omfatte stort set alle rejsende. Som chauffør skal du derfor fremover ansøge om en ETA, inden du transporterer gods til Storbritannien.

Storbritannien indfører krav om elektronisk rejsetilladelse (ETA) >