mandag 26. september 2022 08:56

Farcen om dette års vintertjeneste bør føre til bedre samarbejde med branchen

Kontrakterne om udførelsen af vintertjenesten på de statslige veje er langt om længe landet. Men forløbet op til aftalerne om vinterens snerydning, hvor Vejdirektoratet tre gange måtte sende opgaven i udbud, bør give stof til eftertanke. ITD opfordrer til et meget tættere samarbejde om de kommende års udbud af vintertjenesten.

Ikke bare en. Heller ikke to, men hele tre gange måtte Vejdirektoratet sende opgaven om dette års vintertjeneste ud til de danske vognmænd, før de kunne indgå kontrakterne om at få ryddet og saltet vejene til vinter.

 

Det var altså først i tredje forsøg, at udbuddet hang sammen, så vognmændene rent faktisk kunne byde på den samfundskritiske opgave.

 

Men det hele kunne være undgået, hvis Vejdirektoratet havde lyttet til ITD og branchen, som helt fra start havde advaret om væsentlige mangler i udbudsmaterialet.

 

-Vi synes forløbet omkring dette års udbud af vintertjeneste har været en farce. Og det har medført en masse bøvl for vognmændene, som har måttet bruge kostbar tid på gang på gang at skulle forholde sig til meget kompliceret udbudsmateriale, fordi det det ikke har været forberedt ordentligt, siger Henriette Kjær, politisk chef i ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

 

Årsagen til, at de to første udbud måtte trækkes tilbage var bl.a., at der var sat alt for få penge af til opgaven, og at der ikke var taget højde for regeringens egne regler om myndighedskontrol af arbejdstid, som kræver flere chauffører og køretøjer til at klare opgaven.

 

Ifølge Vejdirektoratet endte det derfor med, at der måtte ca. dobbelt så mange penge på bordet i det endelige udbud, end man havde budgetteret med i det første omgang.

 

-At man spiller ud med en pris i det første udbud, der ligger langt, langt under, hvad der overhovedet er realistisk for vognmændene, er ikke i orden. For det er helt afgørende, at vejene ryddes og saltes, når vinteren bider, ellers går samfundet jo i stå, og det bør staten tage alvorligt, siger Henriette Kjær.

 

Forløbet bør derfor give anledning til, at Vejdirektoratet fremover er meget mere lydhør over for branchen, når de udbyder vintertjenesten. Og det betyder bl.a. at priserne på opgaven skal afspejle virkeligheden.

 

- Vi opfordrer i ITD til et langt tættere samarbejde med branchen, når vintertjenesten skal i udbud næste gang. Og det betyder ikke mindst, at der fra start skal findes de nødvendige midler ligesom, at vilkårene skal afspejle vognmændenes muligheder for at kunne udføre vintertjenesten. For opgaven ser bestemt ikke ud til at blive lettere de kommende år, siger Henriette Kjær med henvisning til den igangværende energikrise, som gør fremtiden meget usikker for branchen lige nu.

 

Ifølge Vejdirektoratet ender prisen på dette års snerydning på ca. 100 mio. kr.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 26. september 2023

ITD Medlemsmøde den 4. oktober - du kan stadig nå det

Du kan stadig nå at være med til et spændende medlemsmøde i Hedensted næste onsdag den 4. oktober. Vi kommer til at tale om, hvordan man kan blive bedre til at sende en del af ekstraregningen for grøn omstilling med mere videre til kunderne. Vi skal også spise lækker mad, så medmindre du kun er til kildevand, er det vigtigt, du melder dig til. Vi glæder os til at se dig!

ITD Medlemsmøde den 4. oktober - du kan stadig nå det >
tirsdag 19. september 2023

Kørselsforbud i oktober 2023

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i oktober 2023. Bemærk, at kørselsforbuddet ved helligdage ofte træder i kraft den forudgående dag. Klik på det enkelte land for at komme direkte til landeinformation, med detaljerede oplysninger om tidsrum og strækninger.

Kørselsforbud i oktober 2023 >
mandag 18. september 2023

Nye tekniske krav til lange vogntog i Sverige

Den svenske Transportstyrelsen har offentliggjort tekniske krav for vogntog med en længde på op til 34,5 meter. Herunder også de såkaldte dobbelttrailervogntog.

Nye tekniske krav til lange vogntog i Sverige >