mandag 24. oktober 2022 15:21

ITD advarer mod at skrotte motorvejsprojekter for at finansiere energiplan

Det vil koste samfundet dyrt og ramme udkantsområder hårdt, hvis man skrinlægger motorvejsprojekter og bruger midlerne til at udrulle fjernvarme, som Radikale Venstre foreslår i ny energiplan. ITD advarer derfor mod at hælde planlagte motorveje af brættet.

Det vil koste erhvervslivet tabt konkurrenceevne og forværre trængsel, hvis motorvejsprojekter i Infrastrukturplan 2035 udskydes eller skrinlægges for at finansiere udbygning af fjernvarme.

 

Samtidig vil det ramme yderområder, som i årevis har kæmpet for bedre vejforbindelser, der kan skabe lokal vækst og arbejdspladser. 

 

Derfor advarer ITD mod Radikale Venstres forslag om et motorvejsstop, og om at tage milliarder fra infrastrukturplan 2035 og bruge dem på udrulning af fjernvarme.

 

-Politikerne skal være meget varsomme, hvis man åbner infrastrukturplan 2035 for at finansiere andre projekter. De motorvejsprojekter, der er med i aftalen, vil fremtidssikre transportsystemet, f.eks. med vigtige udvidelser til central infrastruktur som havne og forbindelserne mellem landsdelene. Og så er det helt afgørende, at der fortsat afsættes midler til flere rastepladser, som også er en del af infrastrukturplanen, siger Henriette Kjær, politisk chef i ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport. 

 

Samtidig minder ITD om, at tusindvis af danskere stadig sidder i kø hver dag, når de skal passe deres arbejde, ligesom det bliver dyrt for landets virksomheder, hvis man ikke gør noget ved den stigende trængsel.

 

- Motorvejene er en livsnerve for erhvervslivet i Danmark, og trængsel koster hvert år samfundet mange milliarder kroner, ligesom det tager kostbar tid for pendlere, som hver dag skal sidde i kø for at komme til og fra arbejde. Det skal man huske, hvis man vil til at åbne infrastrukturplanen, siger Henriette Kjær, som også minder om, at godt halvdelen af de kørte kilometer i Danmark tilbagelægges på landets motorveje.

 

- Vi skal naturligvis tage bestik af den nuværende energikrise, men det har en meget høj pris, hvis man hælder vigtige motorvejsprojekter af brættet, som man lokalt har kæmpet for gennem mange år, afslutter Henriette Kjær.

 

Godt halvdelen af alle kørte kilometer i Danmark tilbagelægges på statsvejnettet, som også afvikler 70% af erhvervstransporten med lastbiler. Vejgodstransporten leverer et samlet bidrag til Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) på ca. 60 milliarder kr. (2016.)

SENESTE ITD NYT
mandag 20. januar 2025

Hvem skal have FDE Fondens Initiativpris 2025?

FDE Fondens Initiativpris gives til en eller flere, som har gjort sig særligt bemærket og som er en stor inspiration i den danske godstransport- og logistikbranche. Prisen kan gives til virksomheder, organisationer, uddannelses- og forskningsinstitutioner eller enkeltpersoner og består af et legat på 50.000 kroner, et diplom og en statuette.

Hvem skal have FDE Fondens Initiativpris 2025? >
torsdag 16. januar 2025

Storbritannien stiller krav om særlig importerklæring (ENS)

Fra den 31. januar 2025 skal der for alle varer, der importeres fra EU til Storbritannien, indsendes en særlig Safety and Security declaration, også kaldet en Entry Summary Declaration (ENS). Transportører, der transporterer varer ind over den britiske grænse, er juridisk ansvarlige for, at erklæringerne er indsendte. De kan dog aftale, at en tredjepart skal indsende erklæringer på deres vegne.

Storbritannien stiller krav om særlig importerklæring (ENS) >
tirsdag 14. januar 2025

Storbritannien indfører krav om elektronisk rejsetilladelse (ETA)

ITD minder om, at det fra 2025 bliver et krav at have en elektronisk rejsetilladelse (ETA) for at rejse til Storbritannien. Kravet er allerede gældende for nogle nationaliteter, men vil fra den 2. april 2025 omfatte stort set alle rejsende. Som chauffør skal du derfor fremover ansøge om en ETA, inden du transporterer gods til Storbritannien.

Storbritannien indfører krav om elektronisk rejsetilladelse (ETA) >