fredag 04. oktober 2024 13:09

EU-Domstolen kommer med afgørelse i sag om Vejpakken

EU-Domstolen har i dag afsagt dom i det sagskompleks, som flere lande anlagde tilbage i 2020 i forbindelse med vedtagelse af Vejpakken. Domstolen bekræfter, at langt størstedelen af de omstridte bestemmelser ikke strider mod EU-traktaten.

Afgørelsen omhandler flere bestemmelser, der blev indført med Vejpakken, herunder:

-      Forbud mod 45-timers hvil i køretøjet

-      Forpligtelse til, at chaufføren har mulighed for at komme hjem hver 4. uge

-      Særlige udstationeringsregler for chauffører

-      Karensperiode på 4 dage for cabotage

-      Krav om, at køretøjet skal vende hjem til virksomhedens driftscentral i etableringsmedlemsstaten hver 8. uge.

Efter flere års juridisk tovtrækkeri er EU-Domstolen nu kommet med afgørelse i sagen. For alle bestemmelser på nær én er Domstolen kommet frem til, at reglerne er i overensstemmelse med traktaten.

Dog er kravet om, at køretøjet skal vende hjem hver 8. uge, efter EU-Domstolens afgørelse i modstrid med traktaten, og annulleres derfor. De øvrige betingelser for etablering vil fortsat være gældende.  

Dommen sætter nu endeligt et punktum i sagen. Indtil nu har der på mange punkter været forskellig og til dels manglende håndhævelse af reglen, og den verserende sag har formentlig været skyld i dette. Dertil kommer, at der for flere af bestemmelserne er usikkerhed om fortolkningen.

International Transport Danmark håber derfor, at vi nu kan komme videre i arbejdet med Vejpakken, og i samarbejde med myndighederne få skabt større klarhed over reglerne og forståelsen af disse, samtidig med at der skabes en mere effektiv håndhævelse på tværs af grænserne.

Det gælder blandt andet ved at se på en mere ensartet fortolkning af reglerne og stille bedre information til rådighed for virksomhederne. Ses der eksempelvis på udstationeringsområdet, er der stadig stor usikkerhed om, hvad virksomhederne skal overholde her. Der er eksempelvis tvivl om, hvornår en chauffør er udstationeret i visse situationer. Ligeledes er information om mindsteløn i flere tilfælde ikke tilgængelig eller kun tilgængelig på hjemlandets sprog.

Den manglende gennemsigtighed skaber en usikkerhed for virksomhederne og hindrer også håndhævelsen for myndighedernes side. ITD håber derfor, at vi nu kan koncentrere os om disse udfordringer fremadrettet.

Pressemeddelelsen fra EU-Domstolen er tilgængelig her.

SENESTE ITD NYT
onsdag 02. oktober 2024

Fødevarestyrelsen kontrollerer fodertransporter

I løbet af efteråret 2024 kontrollerer Fødevarestyrelsen i Danmark, om lastbiler, der kører ind over den danske grænse med foder, overholder den lovpligtige rengøringsprocedure i forbindelse med transport af foder med animalsk indhold, dvs. indhold, som stammer fra dyr.

Fødevarestyrelsen kontrollerer fodertransporter >
mandag 30. september 2024

ITD bakker Italien op i sagsanlægget mod Østrig

Italien har nu officielt lagt sag an mod Østrig ved EU-Domstolen grundet deres restriktioner for transport på Brenner-motorvejen i Tyrol. ITD, der var medunderskriver på protestbrevet til Ursula von der Leyen, stiller sig på Italiens side i spørgsmålet om traktatbrud.

ITD bakker Italien op i sagsanlægget mod Østrig >
fredag 27. september 2024

Mere fleksibilitet ved krav om dokumentation af lejede og leasede køretøjer

Færdselsstyrelsen udgav i marts 2024 en ny vejledning, hvorefter man ved brug af lejede og leasede køretøjer skulle medbringe dokumentation for leje/leasing af køretøjet samt ansættelsesforholdet for chaufføren. Efter henvendelse fra blandt andet International Transport Danmark (ITD), har Færdselsstyrelsen udgivet en ny vejledning, der skal give mere fleksibilitet.

Mere fleksibilitet ved krav om dokumentation af lejede og leasede køretøjer >