onsdag 16. oktober 2024 16:27

ITD sender brev til transportministeren: Drop kontrolattesterne

Debatten om de årlige hastighedskontrolattester er taget til i den seneste tid, og nu har ITD henvendt sig direkte til transportminister Thomas Danielsen. Vi forholder os stadigvæk kritisk til attesternes effekt og pris.

Problemet er ikke nyt. Allerede i oktober 2023 henvendte ITD sig til Færdselsstyrelsen, hvor vi gjorde opmærksom på, at Danmark tilsyneladende er det eneste land, som kræver en hastighedsattest i forbindelse med det årlige syn. Det gør kravet konkurrenceforvridende og skader de danske vognmænd.

Hastighedskontrolattesterne koster op mod 1.000 kr. pr. lastbil, men attesterne er ikke et krav, for at udenlandske lastbiler kan køre på de danske veje. Det er heller ikke et krav for nye lastbiler eller for ikke-registrerede lastbiler det første år på vejene.

Det er altså udelukkende en udgift, som de danske vognmænd bliver pålagt. Ikke alene i form af gebyret på op mod 1.000 kr., men også i udgiften til at udtage lastbilen fra drift for at få foretaget de nødvendige tests.

ITD har konsekvent kritiseret kravet og gør det nu igen i dette brev. I brevet roser vi også transportministeren for, at han nu har tilkendegivet, at han er lydhør over for kritikken og nu vil undersøge det nærmere.

”Det er positivt, at transportministeren nu har bedt sit embedsværk om at undersøge sagen. Men vi er ikke i mål, før vognmændene bliver fri for de dyre og besværlige attester, som skævvrider konkurrencen med de udenlandske vogne,” siger administrerende direktør i ITD, Stefan K. Schou.

”Jeg håber, at transportministeren tager henvendelsen alvorligt, men det forventer jeg også, at han gør. Vi holder et vågent øje med udviklingen,” afslutter han.

SENESTE ITD NYT
torsdag 17. oktober 2024

Kørselsforbud i november 2024

Flere europæiske lande har dage med kørselsforbud i november 2024. Du kan finde oversigten på ITD’s hjemmeside.

Kørselsforbud i november 2024 >
tirsdag 15. oktober 2024

Fortsat udfordringer ved krav om leasing-kontrakter

Færdselsstyrelsen udgav i slutningen af september en ny vejledning, hvor man lagde op til mere fleksibilitet vedrørende krav om leasingaftale. ITD erfarer nu, at der fortsat kan være udfordringer i tilfælde af vejsidekontroller.

Fortsat udfordringer ved krav om leasing-kontrakter >
tirsdag 15. oktober 2024

Vintersæsonen nærmer sig, og det medfører pligt om brug af vinterdæk og snekæder i mange lande

Det er vigtigt at være opmærksom på regler om påbud om brug af vinterdæk og snekæder – særligt i vores nabolande. ITD giver dig her en oversigt over de krav, du skal være opmærksom på.

Vintersæsonen nærmer sig, og det medfører pligt om brug af vinterdæk og snekæder i mange lande >