torsdag 24. april 2025 17:18

Vejafgift: Bøder fordobles trods massive systemfejl

På trods af ITD’s tidlige advarsler herom er lovforslaget om at fordoble bødestørrelsen for vejafgiftsovertrædelser i dag blevet vedtaget af Folketinget. Det sker, selvom vejafgiftssystemet fortsat er præget af store fejl, og vognmændene stadig ikke får den lovede konduite.

Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag fra transportminister Thomas Danielsen, som indebærer en fordobling af satsen for vejafgiftsbøder fra de nuværende 4.500 kr. til 9.000 kr. pr. overtrædelse pr. dag. Bødestigningen forventes at træde i kraft den 1. juli 2025.

 

ITD er fortsat imod den nye lovvedtagelse og har igen og igen advaret mod bødefordoblingen. Allerede før den kilometerbaserede vejafgift trådte i kraft ved årsskiftet, indsendte ITD således et høringssvar, hvori brancheorganisationen beskrev de omfattende risici ved den markante bødestigning. På daværende tidspunkt var Dansk Industri også imod fordoblingen, mens DTL og Dansk Erhverv bakkede op om lovforslaget.

 

Lovændringen gennemføres på trods af, at vejafgiftssystemet har medført en massiv og uretmæssig bøderegn. Det har ITD dokumenteret ved flere lejligheder, ligesom en række frustrerede vognmænd i medierne har fortalt om deres oplevelser med vejafgiftssystemet. Formand for ITD, John Agervig Skovrup, uddyber:

 

“Siden dag ét har vi advaret om at fordoble bødestørrelsen. Jeg er helt med på, at vi skal straffe forsætligt snyd, og fordoblingen kan være et redskab til netop dét. Men at man vælger at fordoble bødesatsen, før der er styr på det system, der udsteder bøderne, er i mine øjne helt uacceptabelt - særligt når vognmænd fortsat skal håndtere bunker af uretmæssige bøder og ovenikøbet ikke får den konduite, de er blevet stillet i udsigt.”

 

EU-Kommissionen behandler ITD’s klage over ulovlig bødepraksis

Efter et omfattende juridisk forarbejde kunne ITD i midten af marts offentliggøre, at brancheorganisationen har indgivet en klage til EU-Kommissionen over statens ulovlige bødepraksis. Alle vejafgiftsbøder følger nemlig den vejledende bødesats på 4.500 kr. - uanset de konkrete omstændigheder.

 

Men ifølge EU-direktiv 1999/62/EF skal bøder være proportionale og afspejle alvoren af den enkelte overtrædelse. Det betyder, at der skal skelnes mellem hændelige fejl og forsætligt snyd - hvilket det nuværende danske system ikke tager højde for.

 

“Systemet skyder med spredehagl og rammer vognmænd, der aldrig burde have fået en bøde. Det skaber stor usikkerhed i branchen og et administrativt bøvl, der er helt uacceptabelt. Derfor kræver vi i vores klage til EU-Kommissionen, at den danske stat stopper den ulovlige bødepraksis, og at alle vejafgiftsbøder, der er ulovligt udstedt, annulleres,” fortæller John Agervig Skovrup.

 

Med vedtagelsen af bødefordoblingen fra den 1. juli overholder staten fortsat ikke EU-lovgivningen på området. Formanden for ITD understreger afslutningsvis, at transportbrancheorganisationen kæmper videre og følger sagen helt til dørs.

SENESTE ITD NYT
mandag 19. maj 2025

Cybersikkerhed i transportbranchen

Den netop vedtagne NIS2-lov, der træder i kraft den 1. juli 2025, stiller skærpede krav til cybersikkerhed til virksomheder og myndigheder, der spiller en kritisk rolle i samfundet. Enkelte transportvirksomheder vurderes at være direkte omfattet, mens andre frivilligt kan lade sig inspirere.

Cybersikkerhed i transportbranchen >
mandag 12. maj 2025

Vejafgift: Nye regler skal bremse udenlandsk snyd

Udenlandske køretøjer, der er registreret med ubetalte vejafgiftsbøder, skal kunne tilbageholdes ved Storebælt, indtil chaufføren kan fremvise dokumentation for betaling. Sådan lyder nye regler, som transportministeren netop har sendt i høring.

Vejafgift: Nye regler skal bremse udenlandsk snyd >
mandag 12. maj 2025

Fristen for energisyn nærmer sig

Tanker du i gennemsnit mere end 281.000 liter diesel om året, og tanker du din diesel i Danmark? Så er du omfattet af det lovpligtige energi- og klimasyn. Energisynet skal være gennemført senest den 1. august 2025 og klimasynet senest den 1. august 2026.

Fristen for energisyn nærmer sig >