mandag 30. juni 2025 13:30

Vejafgift: Bøderne stiger, men retssikkerheden halter stadig

I morgen stiger satsen for vejafgiftsbøder til det dobbelte. ITD advarer om, at den allerede urimelige sanktionsmodel nu vil ramme lovlydige vognmænd endnu hårdere.

Tirsdag den 1. juli 2025 hæves den vejledende bødesats for overtrædelse af den kilometerbaserede vejafgift fra 4.500 til 9.000 kroner per overtrædelse per dag.

 

ITD har fra første færd advaret mod forhøjelsen, der blev fremsat som lovforslag på et tidspunkt, hvor vejafgiftssystemet kun lige var sat i gang og stadig udstedte mange hundrede bøder om dagen. Bøder, der i mange tilfælde skyldtes tekniske fejl og problemer, som lå helt uden for den enkelte vognmands kontrol.

 

Siden da er antallet af bøder faldet, men ifølge ITD’s formand, John Agervig Skovrup, er det ikke ensbetydende med, at systemet nu fungerer fejlfrit:

 

“Det er jo svært for os at sige, fordi myndighederne er så karrige med at give offentligheden indsigt i deres systemer, men hos ITD ser vi stadig mange eksempler på bøder, der er udløst af tekniske problemer – og alene af den grund finder vi det uansvarligt at fordoble bødesatsen. 9.000 kroner er rigtig mange penge for en mindre vognmand, og det er derfor, vi tidligere har talt om, at vi frygter en stribe af statssanktionerede konkurser som følge af den her forhøjelse”.

 

Urimelig sanktionsmodel – uanset tidspunkt

ITD kritiserer ikke kun timingen for bødeforhøjelsen. Man fastholder også, at selve sanktionsmodellen er urimelig – og ulovlig. Den fastsatte bødesats tager nemlig hverken højde for forseelsens årsag eller karakter. ITD indgav derfor tidligere på året en klage til EU-Kommissionen over den danske stat.

 

“Der er akut brug for en mere retfærdig model, hvor grove og gentagne overtrædelser sanktioneres hårdt, mens bagateller og tekniske fejl ikke udløser samme straf. Det burde være en selvfølge i et retssamfund”, siger John Agervig Skovrup.

 

Høje bøder og lav konduite

Ifølge en aktindsigt, som ITD har modtaget fra Færdselsstyrelsen, er der fra den 1. januar til 7. juni 2025 udstedt i alt 34.638 bøder – svarende til over 155 millioner kroner ved den nuværende bødesats på 4.500 kroner. Det er næsten tre gange så meget som forudsat i finansloven, hvor årets samlede bødeindtægt er anslået til 58,7 millioner kroner.

 

Selvom antallet af bøder er faldet siden de første måneder, viser aktindsigten, at niveauet fortsat er højt. I maj alene blev der udstedt knap 4.400 bøder, og i den første uge af juni over 800. Med den nye vejledende sats på 9.000 kroner vil det svare til over 39 millioner kroner i maj – eller cirka 1,3 millioner kroner i bødeindtægter per dag.

 

Af samme aktindsigt fremgår det, at der er gjort indsigelse mod næsten 40 procent af alle udstedte bøder, mens kun 9,2 procent er blevet annulleret. Dermed afspejler transportminister Thomas Danielsens løfter om “maksimal konduite” sig fortsat ikke i den faktiske praksis, heller ikke i forhold til bøder, der blev udstedt i de første måneder med vejafgiften.

 

“Det her handler ikke bare om fejl og økonomi, men om retssikkerhed. Når man udsteder tusindvis af bøder, nægter at give offentligheden indsigt – og samtidig afviser størstedelen af de indsigelser, der faktisk bliver rejst – så har vi et alvorligt demokratisk problem”, siger John Agervig Skovrup.

 

Yderligere lovændringer fra 1. juli 2025

Ud over bødefordoblingen ved overtrædelser af vejafgiftsloven får Sund & Bælt fra 1. juli 2025 også mulighed for at afvise udenlandske køretøjer, der ikke har betalt deres vejafgiftsbøder, ved Storebælt. For at Sund & Bælt kan afvise et udenlandsk køretøj, skal bøden være endelig – det vil sige, at der skal være faldet dom i sagen.

 

Sund & Bælt har endnu ikke meldt ud, hvordan de vil håndtere udenlandske køretøjer, der ikke krydser Storebælt. ITD følger sagen og melder ud, når der er nyt.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 22. juli 2025

Arbejdstilsynet tilbyder målrettede virksomhedsforløb om sikkerhed i transportbranchen

Arbejder din virksomhed med transport af gods, pakker eller varer? Så har du nu mulighed for at deltage i et målrettet virksomhedsforløb, hvor du får inspiration og konkrete værktøjer til at styrke sikkerheden for dine chauffører. Arbejdstilsynet har åbnet for tilmeldingen til efterårets virksomhedsforløb, der afholdes både øst og vest for Storebælt.

Arbejdstilsynet tilbyder målrettede virksomhedsforløb om sikkerhed i transportbranchen >
tirsdag 15. juli 2025

Østrig - Lukning af Arlbergtunnelen i september

Fem dage i september lukkes Arlbergtunnelen om natten, der etableres omkørsel via B197.

Østrig - Lukning af Arlbergtunnelen i september >
mandag 07. juli 2025

25-timers-reglen afskaffes: Fantastiske nyheder for branchen

Efter længere tids opfordring fra ITD afskaffer Transportministeriet nu 25-timers-reglen. Ophævelsen af parkeringsreglen træder i kraft den 1. januar 2026. “Et nødvendigt opgør med en håbløs regel,” udtaler formand for ITD, John Agervig Skovrup.

25-timers-reglen afskaffes: Fantastiske nyheder for branchen >