tirsdag 11. oktober 2016 14:15

Flygtningekrisen er stadig et problem for Europa

Selvom vi herhjemme ikke oplever det samme pres på landets grænser som tidligere, så er flygtninge- og migrantkrisen i det resterende Europa fortsat virkelighed.

Den utrygge situation i Calais er ikke løst, migranter strømmer stadigvæk til Europa og flere lande tager tilløb til at indføre skærpede grænsekontroller. Senest har den serbiske præsident udtalt, at man kan blive presset af andre landes handlinger til at lukke egne grænser. Ifølge ITD, Brancheorganisationen for den danske vejgodstransport, er det en uheldig tendens, der risikerer at begrænse den internationale transport- og logistikbranche.

 

- Selvom Serbien endnu ikke er en del af EU, skal vi passe på, at de europæiske lande hegner sig inde. Konsekvensen er, at den frie bevægelighed i det indre marked begrænses. For den internationale transport- og logistikbranche er indre grænsekontroller ikke vejen frem. Vi må høre op med at symptombehandle og i stedet finde fælles løsninger, der sikrer en styrkelse af EU’s ydre grænser, siger Karen Roiy, public affairs chef i ITD.

 

Nyt agentur ser dagens lys

EU-Kommissionen foreslog tilbage i december sidste år etableringen af et nyt agentur designet til at imødekomme de nye udfordringer og politiske realiteter, som flygtninge- og migrationskrisen har medført. Den europæiske grænse og kystvagt er fra starten af oktober 2016 operationel i området mellem Bulgarien og Tyrkiet, blot ni måneder efter at den blev godkendt af både Rådet og Europa-Parlamentet. Det sker som led i at styrke EU’s ydre grænser.

 

- EU har, siden krisen for alvor brød ud sidste år, forsøgt at finde gangbare løsninger på problemet, som medlemslandene kan støtte op om. Det har vi både set med Tyrkiet-aftalen, de såkaldte flygtningekvoter og nu med et nyt agentur. Jeg glæder mig over, at kommissionen forsøger at styrke de ydre grænser og dermed lægger sig på samme linje som ITD og det internationale transportmarked. Det vil være skadeligt for os alle sammen, hvis vi tilbageruller det indre marked, siger Karen Roiy.

 

Ifølge kommissionen vil en fuld genindførelse af grænsekontroller i Schengenområdet medføre direkte omkostninger på mellem 37 og 144 milliarder danske kroner. Det vil ramme samhandlen i Europa og derved også de danske transport- og logistikvirksomheder, som lever af at transportere gods rundt mellem de europæiske grænser.

 

Flygtninge- og migrationsspørgsmålet er løbende på dagsordenen i EU. Eksempelvis skal Europa-Parlamentets Udenrigsudvalg den 11. oktober 2016 diskutere EU-udenrigstjenestens rolle i forbindelse med håndteringen af flygtninge og migranter.

 

Foto: Colourbox

SENESTE ITD NYT
fredag 09. maj 2025

Vejafgift: Derfor skal du ikke betale afviste indsigelser

ITD ser mange vognmænd, som vælger at betale deres afviste indsigelser – ofte under pres fra rykkerbreve og trusler om politiindblanding. Men det bør de ikke gøre, lyder den klare opfordring fra ITD.

Vejafgift: Derfor skal du ikke betale afviste indsigelser >
fredag 09. maj 2025

Afviste indsigelser? Vi anbefaler, at du ikke betaler

Kun hver femte indsigelse mod vejafgiftsbøderne resulterer i en bødeannullering. Er du en af dem, der har fået afvist dine indsigelser, så er vores klare opfordring, at du undlader at betale din bøde – også selvom du bliver truet med rykkere og politiindblanding. Læs mere om dine muligheder her.

Afviste indsigelser? Vi anbefaler, at du ikke betaler >
onsdag 07. maj 2025

Nu får eTrailere grønt lys på danske veje

Mandag udsendte Transportministeriet endnu en grøn nyhed til branchen, da vognmænd fremover kan få tilladelse til at køre med eTrailere på de danske veje. En nyhed, der på visse områder kan gavne effektiviteten og mindske branchens CO2-udledning, vurderer køreteknisk ekspert Steffen Johannsen.

Nu får eTrailere grønt lys på danske veje >