mandag 04. marts 2019 14:29

ITD hilser Dansk Folkepartis melding om togfond-exit velkommen

Dansk Folkeparti vil ud af forliget om togfonden og i stedet prioritere midler til flere veje. Den melding bliver yderst vel modtaget hos ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport, som længe har gjort opmærksom på behovet for massive investeringer i vejnettet og for en langsigtet og bredt funderet helhedsplan for infrastrukturen.

Der er nye toner fra Dansk Folkeparti, som nu har meldt ud, at man er klar til at opsige aftalen om togfonden, medmindre de andre aftalepartier accepterer, at forliget om togfonden ændres fundamentalt. Partiet benytter således lejligheden til at opsige et forlig op mod et valg, og Dansk Folkeparti siger nu nej til togfondens fase to med en timemodel. Dansk Folkeparti sidder lige nu i forhandlinger med regeringen om en ny langsigtet plan for infrastrukturinvesteringer, der vil flytte fokus fra tog til vej.

- Det er yderst glædeligt, at Dansk Folkeparti nu melder klart ud, at de er parate til at prioritere flere vejinvesteringer. Der er grund til at takke transportordfører Kim Christiansen fra DF for at forholde sig realistisk til de infrastrukturudfordringer, vi står med, og ikke mindst for at handle på det. Enhver kan jo ved selvsyn konstatere, at der er massive trængselsudfordringer på vejene, og at problemet vokser år for år. Det koster hele samfundet både tid og penge, og derfor er vi naturligvis oprigtigt glade for udmeldingen fra Dansk Folkeparti, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

I aftalen om togfonden er der projekter til en værdi af 28,5 milliarder kroner, og det er disse penge, som man nu vil kunne omprioritere til gavn for trafikanterne på vejene.

Fakta om togfonden:

* Aftalen om Togfonden DK blev formelt indgået i januar 2014 mellem den daværende SRSF-regering, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

* Togfondens projekter krævede i alt 28,5 milliarder kroner, da aftalen blev indgået. Siden har det vist sig at blive dyrere.

* Pengene til togfonden skal komme fra beskatning af olien i Nordsøen. I aftalen er det forudsat, at prisen for en tønde olie i 2015 ville være 121 dollar.

* Men siden aftalen blev indgået, er olieprisen faldet drastisk, så der mangler milliarder til finansieringen.

* Et af de store mål er at sørge for, at der kun er en times transport mellem landets største byer, København-Odense, Odense-Aarhus, Aarhus-Aalborg og Odense-Esbjerg.

* Timemodellen er afhængig af, at der bliver investeret omkring otte milliarder kroner i en togbro over Vejle Fjord og en helt ny bane fra Skanderborg Syd til Aarhus. Det vil DF ikke.

* Togfonden er en aftale med to ben, hvor fase et ligger fast og indeholder en bane over Vestfyn.

* Fase to er ikke finansieret, men indeholder blandt andet togbroen over Vejle Fjord, den nye bane fra Hovedgård syd for Skanderborg til Hesselager syd for Aarhus og en ny bane fra Vejle til Billund. Sidstnævnte er DF fortaler for.

Kilde: Togfonden DK


Foto: Colourbox

SENESTE ITD NYT
fredag 25. april 2025

Bødefordobling vedtaget: Sådan stemte partierne

Som ITD i går beskrev, er lovforslaget om en bødefordobling ved vejafgiftsovertrædelser nu vedtaget. Det skete til tredjebehandlingen i Folketinget, hvor i alt 83 stemte for forslaget, mens 24 stemte imod. Læs her, hvordan stemmerne fordelte sig.

Bødefordobling vedtaget: Sådan stemte partierne >
torsdag 24. april 2025

Vejafgift: Bøder fordobles trods massive systemfejl

På trods af ITD’s tidlige advarsler herom er lovforslaget om at fordoble bødestørrelsen for vejafgiftsovertrædelser i dag blevet vedtaget af Folketinget. Det sker, selvom vejafgiftssystemet fortsat er præget af store fejl, og vognmændene stadig ikke får den lovede konduite.

Vejafgift: Bøder fordobles trods massive systemfejl >
torsdag 24. april 2025

Én måned til Åbent Vognmandsmøde 2025 – har du husket at tilmelde dig?

Den 24. maj åbner ITD endnu engang dørene til Åbent Vognmandsmøde. Denne gang ved Jens Konrad A/S i Silkeborg.

Én måned til Åbent Vognmandsmøde 2025 – har du husket at tilmelde dig? >