fredag 22. november 2019 13:18

ITD: Højere afgift på generationsskifte vil koste arbejdspladser og vækst

Regeringen vil øge afgiften på generationsskifte fra 6 til 15 procent. Det er den største regning, der er udskrevet til erhvervslivet i årevis, og den vil især ramme de mange familieejede virksomheder, der bidrager til at skabe vækst, arbejdspladser og et Danmark i bedre balance. Nu opfordrer ITD lovgiverne til at tænke sig meget grundigt om, inden de stemmer for et forslag med så vidtgående konsekvenser.

Skatteministeren fremlagde i onsdags et lovforslag, der hæver afgiften på generationsskifte til 15 procent, selvom den tidligere regering i 2016 vedtog, at afgiften skulle være 5 procent i 2020. 5 procent-satsen blev vedtaget, fordi regeringen udvidede omfanget af det, man fastsætter værdien af virksomheden ud fra. Dermed ville man tage en mindre andel, men af en større kage.

Med det nye lovforslag lægger den socialdemokratiske regering nu op til at tage en større andel af den nu større kage, og det kommer til at ramme de familieejede virksomheder hårdt.

- Blandt vores medlemsvirksomheder står mange lige nu over for et generationsskifte, og de vil blive ramt hårdt, hvis regeringens forslag, som indebærer mere end en fordobling af afgiften for generationsskifte, går igennem, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD.

Dertil kommer, at virksomhederne allerede har betalt skat af pengene én gang.

- Det her er en lige lovlig smart måde at inddrive flere skatter fra virksomhederne på, og man skal bare huske, at det er penge, der er betalt skat af én gang. Herudover gør politikerne også klogt i at erindre, at når man gør det dyrere at drive virksomhed i Danmark, så bliver der skabt færre danske arbejdspladser, og det her kommer helt sikkert til at koste danske arbejdspladser hos de tusindvis af familievirksomheder, der har skabt op mod 100.000 arbejdspladser i Danmark.

Men lovforslaget gør det ikke kun dyrere at gennemføre et generationsskifte. Familievirksomhederne befinder sig i en meget usikker retstilstand, hvor ikke engang deres revisor kan beregne afgiften på forhånd. I 2015 indførte den daværende regering, at en virksomheds "goodwill" og andre teoretiske værdier skal regnes med, når man fastsætter værdien af virksomheden. Disse teoretiske værdier kan hverken virksomheder, revisorer eller andre beregne på forhånd, hvorfor man må vente og sætte lid til skatteembedsmændenes mavefornemmelser. 

Den usikkerhed gør det endnu mindre interessant for næste generation at overtage ansvaret, når de ikke ved, hvor stor en gæld, de risikerer at komme til at bære rundt på.

SENESTE ITD NYT
tirsdag 30. juli 2024

Affaldstilsyn

I 2025 træder ny lovgivning i kraft, der skal styrke tilsynet med virksomheders sortering og håndtering af affald. Her kan du læse mere om, hvad det betyder for din virksomhed, uanset om du producerer affald, er indberetter af affaldsdata, transporterer affald til et affaldsforbrændingsanlæg eller er importør eller eksportør af affald.

Affaldstilsyn >
mandag 29. juli 2024

Polen udvider SENT-systemet fra 2025

Det polske overvågningssystem SENT udvides den 1. januar 2025 til at omfatte alle ikke-EU-transportører, der udfører international transport, og EU-transportører, der udfører cabotage i Polen. Disse virksomheder skal fra næste år anmelde deres transporter i SENT. I dag gælder overvågningssystemet SENT kun for såkaldte ”sensitive varer”.

Polen udvider SENT-systemet fra 2025 >
torsdag 11. juli 2024

Nyt administrativt krav for transportvirksomheder

Fra den 1. juli har Skatteministeriet ændret reglerne for, hvem der skal registreres som bruger på køretøjet. Det kan skabe uhensigtsmæssigt administrativt arbejde for transportvirksomhederne.

Nyt administrativt krav for transportvirksomheder >