fredag 19. juni 2020 10:50

Affaldsaftale godt skridt hen mod flere udbud og fri konkurrence

En strømlining af affaldsindsamlingen på tværs af kommunegrænser samt øget brug af udbud er gode og vigtige værktøjer til at effektivisere området yderligere.

Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

 

I denne uge indgik et bredt flertal af Folketingets partier en aftale om ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi”. Aftalen opstiller rammerne for fremtidens affaldsindsamling i Danmark, hvor borgerne og virksomheder fremover blandt andet skal vænne sig til at sortere affaldet i 10 fastlagte kategorier.

 

Formålet er at nedbringe affaldsmængderne til forbrænding og sikre mere genanvendelse. Den mere standardiserede indsamling af affald giver samtidig mulighed for effektiviseringer, som i kombination med øget brug af udbud, kan modvirke den forventede stigning i affaldsgebyret, der er forbundet med kravene om mere sortering. Aftalen opstiller både et krav til kommunerne om udbud af behandlingen af det genanvendelige husholdningsaffald, inklusive sortering af genanvendeligt affald, og lægger op til en analyse af, hvordan fælleskommunale udbud af indsamling og afsætning af affald, kan reducere omkostningerne på området.

 

ITD tager godt imod begge initiativer:

 

- Det er positivt, at aftalen lægger op til at bruge udbudspligt, som et effektivt middel til at sikre at omkostningerne holdes i ro. Vi ser også frem til resultatet af den analyse, der skal undersøge besparelsespotentialet ved, at kommunerne udnytter den nye strømliningen til at opnå lavere priser ved at gå sammen i fælles udbud af indsamlingen af affaldet. Det er vigtigt at få kigget på, hvordan man bedst udnytter fælles standarder, der kan øge den frie og fair konkurrence blandt udbyderne af affaldsløsninger, så den mest effektive løsning vinder frem, siger administrerende direktør i ITD, Carina Christensen.

 

Hun påpeger derudover, at øget anvendelse af udbud ikke blot kan bane vejen for besparelser, men også føre til nye løsninger.

 

- Vi skal have fokus på udbud, så pris og kvalitet kan blive testet af. Dels fordi borgernes penge skal bruges bedst muligt, dels fordi det ofte er gennem udbud, at offentlige og private i samarbejde finder nye innovative løsninger. Det så vi for eksempel i København i den periode, hvor kommunen havde udbudt affaldsindsamlingen. Det førte til indsættelse af nye miljøvenlige gaslastbiler, der afhentede borgernes affald, hvilket var et resultat af et konstruktivt samarbejde mellem kommunen og private aktører, siger Carina Christensen.

SENESTE ITD NYT
onsdag 03. juli 2024

Få nu fjernet 11 kilo-reglen for varebilstransport

International Transport Danmark ønsker fair og lige vilkår på transportområdet. Brancheorganisationen opfordrer derfor Christiansborg-politikerne til enten at få ændret eller helt fjernet reglen, der placerer transport med varebiler i en gråzone, hvor chaufførerne konkurrerer med fragt- og vognmænd på ulige vilkår.

Få nu fjernet 11 kilo-reglen for varebilstransport >
tirsdag 02. juli 2024

Ændringer til vejskat er sendt i høring

Fra den 1. januar 2025 træder der en ny kilometerbaseret vejafgift i kraft. Denne var egentlig vedtaget ved lov, men som ITD tidligere har meldt ud, vil der komme et nyt lovforslag med ændringer og præciseringer til det vedtagne. Ændringerne kommer som følge af en politisk aftale om at forhøje dieselafgiften med 50 øre pr. liter, samtidig med at kilometersatsen for vejafgift midlertidigt reduceres.

Ændringer til vejskat er sendt i høring >
mandag 01. juli 2024

Nyt opslagsværk giver indblik i virksomheders arbejdsmiljø

Nyt online opslagsværk giver indblik i resultatet af Arbejdstilsynets tilsyn på de enkelte arbejdspladser. Tilsynsindblikket erstatter den tidligere smileyordning.

Nyt opslagsværk giver indblik i virksomheders arbejdsmiljø >