torsdag 14. oktober 2021 13:53

ITD: Klimaudfordringerne kan ikke kun løses med flere afgifter

Hvis det står til Klimarådet, så skal omstillingen af den tunge vejgodstransport foregå ved at pålægge erhvervet endnu højere klimaafgifter, men det er ikke vejen frem, lyder udmeldingen fra ITD, der i stedet anbefaler at branchen understøttes til at investere grønt.

I en ny analyse har Klimarådet torsdag den 14. oktober offentliggjort en lang række anbefalinger til regeringen om den tunge vejgodstransport rolle i fremtidens klimaneutrale samfund.

 

Konkret anbefaler Klimarådet, at dieselafgiften skal hæves her og nu til det tyske niveau samtidig med, at der på længere sigt skal indføres en bred CO2-afgift på tværs af alle sektorer på 1.500 kroner.

 

- Vi har gentagende gange påpeget faren ved blot at pålægge erhvervet flere byrder. Det er skuffende at opleve, hvordan erhvervet gang på gang bliver præsenteret for det ene krav efter det andet uden, at der går noget den anden vej. Argumentet er, at vognmændene bare kan sende regningen videre til deres kunder, men helt så simpelt er virkeligheden desværre ikke i et presset marked med meget lav indtjeningsgrad, siger politisk chef i ITD, Henriette Kjær og fortsætter:

 

- Derudover vil en ny CO2-afgift også ramme vores branche hårdt. En CO2 afgift har jo til formål at få borgere og virksomheder til at skifte til nye klimavenlige teknologier. Men de nye teknologier er ikke tilgængelige på nuværende tidspunkt, så vores medlemsvirksomheder kan ikke bare skifte deres dieselbiler ud med el-biler. Derfor ender en CO2 afgift for vores branche blot med at være at gøre transporterne dyrere og ikke grønnere.

 

Selvom Klimarådet ikke peger på en decideret vinderteknologi, så er vurderingen, at blandt andet biogassen ikke skal spille nogen rolle i den tunge vejgodstransport.

 

- Når vi ser på udmeldingerne fra lastbilproducenterne, så er vi sådan set ikke uenige med Klimarådet i, at el-teknologierne på den helt lange bane kommer til at have en stor andel af markedet, men vi er dybt betænkelige ved, at de så kategorisk hælder både biodiesel og biogas af brættet. Som det ser ud i dag, har vi meget svært ved at forestille os en omstilling af branchen udelukkende med el de næste mange år frem, siger Henriette Kjær.

 

Klimarådet er et uafhængigt ekspertorgan, der rådgiver om, hvordan Danmark på den bedste og billigste måde gennemfører omstillingen til et lavemissionssamfund i 2050.

 

Læs hele rapporten fra Klimarådet her.

SENESTE ITD NYT
mandag 20. januar 2025

Hvem skal have FDE Fondens Initiativpris 2025?

FDE Fondens Initiativpris gives til en eller flere, som har gjort sig særligt bemærket og som er en stor inspiration i den danske godstransport- og logistikbranche. Prisen kan gives til virksomheder, organisationer, uddannelses- og forskningsinstitutioner eller enkeltpersoner og består af et legat på 50.000 kroner, et diplom og en statuette.

Hvem skal have FDE Fondens Initiativpris 2025? >
torsdag 16. januar 2025

Storbritannien stiller krav om særlig importerklæring (ENS)

Fra den 31. januar 2025 skal der for alle varer, der importeres fra EU til Storbritannien, indsendes en særlig Safety and Security declaration, også kaldet en Entry Summary Declaration (ENS). Transportører, der transporterer varer ind over den britiske grænse, er juridisk ansvarlige for, at erklæringerne er indsendte. De kan dog aftale, at en tredjepart skal indsende erklæringer på deres vegne.

Storbritannien stiller krav om særlig importerklæring (ENS) >
tirsdag 14. januar 2025

Storbritannien indfører krav om elektronisk rejsetilladelse (ETA)

ITD minder om, at det fra 2025 bliver et krav at have en elektronisk rejsetilladelse (ETA) for at rejse til Storbritannien. Kravet er allerede gældende for nogle nationaliteter, men vil fra den 2. april 2025 omfatte stort set alle rejsende. Som chauffør skal du derfor fremover ansøge om en ETA, inden du transporterer gods til Storbritannien.

Storbritannien indfører krav om elektronisk rejsetilladelse (ETA) >