fredag 19. februar 2021 16:07

Skrot Kommissionens beregninger - og kom videre med implementering af Vejpakken

Europa-Kommissionen har netop offentliggjort sin analyse af de to tiltag i Vejpakken vedrørende kravet om, at lastbiler hver 8. uge skal returnere til hjemlandet, og at cabotagereglerne kan bruges på kombineret transport. Rapporten konkluderer at de nye krav, vil have en negativ påvirkning af miljøet. Det får dog ikke ITD til at ryste på hånden.

Det er kendt stof, at nogle i Kommissionen længe har gjort ihærdige forsøg på at stikke en kæp i hjulet på Vejpakken og Europa-Kommissionen er nu kommet på banen med nye beregninger af klimaeffekterne af vejpakkens bestemmelser.

 

- Beregningerne og rapporten er en gammel ulv i ny forklædning. Der er intet nyt i Kommissionens modstand mod Vejpakken – med eller uden deres nye beregninger. De har fremført deres argument flere gange under forhandlingerne, og det er en bekymring, som politikerne i både Europa-Parlamentet og Ministerrådet har været bekendt med forud for deres vedtagelser af pakken, siger administrerende direktør i ITD, Carina Christensen og fortsætter,

 

- I ITD mener vi, at Vejpakken – med alle elementer i pakken – er yderst vigtig at få gennemført. Derfor må og skal Kommissionen anført af den rumænske kommissær heller ikke få held med deres forsøg på at yde modstand.

 

Hos ITD er man enig i, at der skal sættes fokus på den grønne omstilling i EU, men det er en forkert tilgang Kommissionen anlægger, og Kommissionen bør i stedet arbejde videre med nogle af de andre konkrete forslag, som bl.a. ITD har foreslået.

 

- I ITD bakker vi fuldt op om, at der skal ske en grøn omstilling af den tunge vejgodstransport. Derfor har vi fremlagt en ambitiøs klimaplan, ligesom vi har foreslået initiativer, som både herhjemme og på EU-plan vil kunne nedbringe emissionerne fra sektoren. Det gælder fx en øget anvendelse af modulvogntog i EU og en justering af vægt- og dimensionsbestemmelserne i Danmark. Det er det spor, vi skal arbejde ned af, i stedet for at blive ved med at diskutere indholdet af Vejpakken, som er vedtaget, siger Carina Christensen.

 

ITD vil i den kommende tid holde tæt øje med, at Kommissionens analyser ikke omsætter sig i nye initiativer, og at Kommissionen i stedet sætter fokus på at sikre en ens anvendelse og håndhævelse af reglerne i Vejpakken, når de træder i kraft.

 

Kommissionens analyser kan læses her: https://ec.europa.eu/transport/modes/road/news/2021-02-mobility-package-i-studies_en

 

SENESTE ITD NYT
mandag 20. januar 2025

Hvem skal have FDE Fondens Initiativpris 2025?

FDE Fondens Initiativpris gives til en eller flere, som har gjort sig særligt bemærket og som er en stor inspiration i den danske godstransport- og logistikbranche. Prisen kan gives til virksomheder, organisationer, uddannelses- og forskningsinstitutioner eller enkeltpersoner og består af et legat på 50.000 kroner, et diplom og en statuette.

Hvem skal have FDE Fondens Initiativpris 2025? >
torsdag 16. januar 2025

Storbritannien stiller krav om særlig importerklæring (ENS)

Fra den 31. januar 2025 skal der for alle varer, der importeres fra EU til Storbritannien, indsendes en særlig Safety and Security declaration, også kaldet en Entry Summary Declaration (ENS). Transportører, der transporterer varer ind over den britiske grænse, er juridisk ansvarlige for, at erklæringerne er indsendte. De kan dog aftale, at en tredjepart skal indsende erklæringer på deres vegne.

Storbritannien stiller krav om særlig importerklæring (ENS) >
tirsdag 14. januar 2025

Storbritannien indfører krav om elektronisk rejsetilladelse (ETA)

ITD minder om, at det fra 2025 bliver et krav at have en elektronisk rejsetilladelse (ETA) for at rejse til Storbritannien. Kravet er allerede gældende for nogle nationaliteter, men vil fra den 2. april 2025 omfatte stort set alle rejsende. Som chauffør skal du derfor fremover ansøge om en ETA, inden du transporterer gods til Storbritannien.

Storbritannien indfører krav om elektronisk rejsetilladelse (ETA) >