mandag 05. september 2022 08:56

Alarmerende stigning i mangel på lastbilchauffører

Der mangler 425.000 lastbilchauffører i Europa, og det enorme tal ser nu ud til at stige. Den internationale lastbilorganisation, IRU, forventer i ny rapport, at antallet af ubesatte chaufførstillinger vil stige fra 10 procent til 14 procent på europæisk plan ved udgangen af 2022. Og det er alarmerende, mener ITD, der igen efterlyser politisk handling på problemet.

Manglen på chauffører er en af de største udfordringer for lastbilerhvervet lige nu.

 

Herhjemme oplyser 6 ud af 10 transportvirksomheder, at de mangler chauffører, og mange steder rundt om i landet, står der lastbiler parkeret, som ikke kan komme ud at køre på landevejene, simpelthen fordi det ikke er til at få fat i en chauffør til at køre dem.

 

Det går også ud over helt almindelige danskere, som oplever, at priserne på varer bliver dyrere, og det går ud over danske virksomheder, som må forvente forlængede leveringstider på varer til produktionen.

 

Og der er ikke udsigt til en forbedring situationen i den kommende tid, viser IRUs årlige undersøgelse af chaufførmangel i Europa. Rapporten viser bl.a., at gennemsnitsalderen på chauffører er helt oppe på 47 år. Og det tal vil kun blive ved med at stige, da det er vanskeligt for branchen at tiltrække yngre chauffører.

 

Derfor har ITD blandt andet foreslået, at alderen for hvornår man kan tage stort kørekort skal sættes ned til 17 år, da mange unge er færdige med deres skolegang, inden de er blevet gamle nok til at tage kørekort.

 

Ifølge ITD skal rapporten tages meget alvorligt - både herhjemme og i Bruxelles.

 

- Vi skal tage chaufførmanglen meget alvorligt, fordi den skaber flaskehalse i hele forsyningskæden. Og det rammer ikke kun transportvirksomhederne, men hele det danske samfund. For branchen er allerede nu presset til det yderste på grund af manglen på chauffører, og nu ser vi så tal, der peger på, at situation faktisk bliver endnu værre i den kommende tid. Det kræver politisk handling både herhjemme og i EU, siger Henriette Kjær, Politisk Chef i ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport,

 

ITD opfordrer derfor til, at man sætter tempoet gevaldig i vejret fra politisk side med at finde løsninger på chaufførmanglen. For efterspørgslen på transport forventes også at stige, og det er en farlig kombination, der kan forværre forsyningskrisen og inflationen.

 

-Vi har længe presset på for en plan for chaufførmanglen herhjemme. Det har været svært at råbe politikerne op, men vi fornemmer, at både transportministeren og de transportpolitiske ordførere på Christiansborg har indset problemet og faktisk gerne vil medvirke til at gøre noget ved det. Men tallene fra IRU taler sit tydelige sprog - der skal handling til nu, siger Henriette Kjær og tilføjer.

 

- Chaufførmanglen koster samfundet rigtig mange penge, og derfor bliver vi også nødt til at få sat gang i nogle initiativer. Det gælder alt fra initiativer, der får flere unge til at søge ind på transportuddannelserne, fastholdelse af chauffører, der allerede er i branchen, et eftersyn af de mange regler og risiko for bøder, som vores chauffører bliver udsat for, til bedre vejinfrastruktur og mere kapacitet på rastepladserne, så de lovpligtige hvil kan overholdes. Det er en bred palette, der skal kigges på, siger Henriette Kjær

 

IRU’s undersøgelse er er baseret på en omfattende undersøgelse af transportvirksomheder fra 15 europæiske lande.

SENESTE ITD NYT
onsdag 07. juni 2023

ITD opfordrer til nye EU-regler for transport af dyr

International Transport Danmark (ITD) holdt sammen med branchen i dag debatmøde om dyretransporter i Europa-Parlamentet. Omdrejningspunktet var spørgsmålet om chaufførens ansvar, når det skal vurderes, om et dyr er rask nok til at blive transporteret.

ITD opfordrer til nye EU-regler for transport af dyr >
onsdag 07. juni 2023

Storbritannien – Vejafgift genoptages den 1. august 2023

Køretøjer med tilladt totalvægt over 12 ton, der er registreret uden for Storbritannien, skal fra den 1. august 2023 igen betale vejbenyttelsesafgift. Grundet covid-19, og deraf følgende udfordringer for branchen, valgte man i 2020 midlertidigt at suspendere afgiften.

Storbritannien – Vejafgift genoptages den 1. august 2023 >
fredag 02. juni 2023

Opdateret cabotagevejledning fra Færdselsstyrelsen

Færdselsstyrelsen har netop offentliggjort en opdateret udgave af deres cabotagevejledning, hvor blandt andet fortolkningen af transport af tomme containere, sættevogne og returemballage er blevet tilrettet.

Opdateret cabotagevejledning fra Færdselsstyrelsen >