onsdag 06. november 2024 13:22

ITD kræver proportionel sammenhæng mellem handling og straf   

Den kommende vejafgift har medført stor bekymring i transportbranchen, og den seneste udmelding fra Transportministeriet, om at fordoble bøden fra 4500 kroner til 9000 kroner per overtrædelse per døgn for ikke at betale vejafgift, er ingen undtagelse. Det har har fået ITD til at rette direkte henvendelse til Transportministeriet.

Det er ingen hemmelighed, at vi i ITD forholder os kritiske, når det kommer til de forskellige tiltag i forbindelse med den kommende vejafgift. Vi har blandt andet flere gange gjort opmærksom på vigtigheden af en effektiv kontrol, der både skal sikre, at ingen snyder med de kommende regler, og som samtidig sørger for, at vi undgår uberettigede konkurrencefordele. Vi har alle dage givet fuld opbakning til, at der sættes ind på, at alle overholder reglerne. Og vi er også godt klar over, at det her kan være nødvendigt at tage skarpe midler i brug. Missionen er klar: de høje bødestraffe er et forsøg på at blæse til kamp mod de brodne kar i branchen. Desværre lader det til, at proportionaliteten er gået tabt.

Vi har som udgangspunkt ikke noget imod, at man i nogle tilfælde hæver bøden fra de 4500 kroner, men vi opfordrer til, at der bliver taget hensyn til bødestørrelsen i forhold til overtrædelsens karakter og antallet af overtrædelser. Præcis som man gør i flere andre EU-lande. I ITD oplever vi, at transportvirksomheder bliver straffet, selvom de gør deres bedste for at overholde reglerne. For der vil være tilfælde, hvor teknikken driller eller hvor chaufføren ved en fejl ikke opdager, at strømmen til vejafgiftsboksen er røget. Det gælder særligt i starten, hvor systemet er nyt for mange. Vi er naturligvis glade for, at Sund & Bælt har lagt op til, at der ikke straffes for kortere udfald på boksen, men dette vil næppe redde alle tilfælde, hvor der sker fejl. Risikoen ved blot at hæve bøderne er, at det bliver samme sag som med opkrævning af parkeringsafgifter. At ellers lovlydige vognmænd bliver ramt af høje bøder på grund af mindre fejl, mens dem, der er ligeglade med reglerne, blot lader være med at betale.


I forhold til den afskrækkende effekt er det mindst lige så vigtigt at pointere risikoen for at blive opdaget ved overtrædelse, og at bøden kan inddrives. Her er vi glade for, at man har lyttet til vores bekymringer og vil øge kontrollen. Skal man afskrække dem, der vil snyde med systemet, er kontrollen et mere effektivt tiltag end blot at hæve bødestørrelserne generelt.

Vi mener, der bør være forskel på straffen for dem, der prøver at overholde reglerne, men laver mindre fejl, og på dem, der direkte ignorerer reglerne. Og vi mener bestemt ikke, at der med den forhøjede bødetakst er fair sammenhæng mellem handling og straf. Derfor har vi netop rettet henvendelse til transportminister Thomas Danielsen og bedt ham genopveje den valgte bødestruktur. 

I ITD kommer vi fortsat til at følge sagen tæt for at sikre, at vejskattens implementering forløber bedst muligt.

SENESTE ITD NYT
mandag 12. maj 2025

Fristen for energisyn nærmer sig

Tanker du i gennemsnit mere end 281.000 liter diesel om året, og tanker du din diesel i Danmark? Så er du omfattet af det lovpligtige energi- og klimasyn. Energisynet skal være gennemført senest den 1. august 2025 og klimasynet senest den 1. august 2026.

Fristen for energisyn nærmer sig >
fredag 09. maj 2025

Vejafgift: Derfor skal du ikke betale afviste indsigelser

ITD ser mange vognmænd, som vælger at betale deres afviste indsigelser – ofte under pres fra rykkerbreve og trusler om politiindblanding. Men det bør de ikke gøre, lyder den klare opfordring fra ITD.

Vejafgift: Derfor skal du ikke betale afviste indsigelser >
fredag 09. maj 2025

Afviste indsigelser? Vi anbefaler, at du ikke betaler

Kun hver femte indsigelse mod vejafgiftsbøderne resulterer i en bødeannullering. Er du en af dem, der har fået afvist dine indsigelser, så er vores klare opfordring, at du undlader at betale din bøde – også selvom du bliver truet med rykkere og politiindblanding. Læs mere om dine muligheder her.

Afviste indsigelser? Vi anbefaler, at du ikke betaler >