torsdag 11. juli 2024 14:24

Nyt administrativt krav for transportvirksomheder

Fra den 1. juli har Skatteministeriet ændret reglerne for, hvem der skal registreres som bruger på køretøjet. Det kan skabe uhensigtsmæssigt administrativt arbejde for transportvirksomhederne.

Ændringen er sket i registreringsbekendtgørelsen, og Motorstyrelsen har efterfølgende præciseret det i en vejledning. Efter denne vejledning vil langt flere skulle registreres som brugere på køretøjet.

 

Det betyder de nye regler for branchen

For transportvirksomheder vil det helt konkret betyde, at såfremt en lastbil er forbeholdt en enkelt chauffør, og han eller hun bruger bilen mere end 30 dage, så skal chaufføren registreres som sekundær bruger på køretøjet. Det gælder også, selvom chaufføren ikke kan råde over køretøjet privat. Transportvirksomheden vil også fortsat skulle registreres som bruger.

 

Er lastbilen derimod ikke forbeholdt samme chauffør, eksempelvis ved tomandsbetjening eller fordi chaufførerne bytter lastbil, så er der derimod ingen af chaufførerne, som skal registreres som sekundær bruger.

 

Det administrative arbejde stopper desværre ikke her. Hvis køretøjet er leaset eller lejet, så vil transportvirksomheden ikke selv kunne registrere chaufføren som sekundær bruger, da det kun er ejeren, som kan lave denne registrering. Derudover vil man til registreringen skulle bruge en fuldmagt eller en ansættelseskontrakt for chaufføren.

 

Udover at give en masse administrativt arbejde, så har det også nogle økonomiske konsekvenser. Det er nemlig kun indtil den 31. december 2024, at Motorstyrelsen ikke vil opkræve gebyr for at få registreret chaufføren som sekundær bruger. Registreringen kan derudover også have konsekvenser for chaufføren. Når man er registreret som bruger på køretøjet, så kan man nemlig gøres ansvarlig for eksempelvis periodiske afgifter, hvis ejeren ikke betaler disse.

 

Hvorfor nye regler?

Årsagen til nye regler er, at myndighederne ønsker bedre kontrol med, hvem der har kørt et givent køretøj. Men netop for lastbiler vil dette jo fremgå af takografdataene, og der synes derfor at være tale om et nyt krav, som blot giver yderligere omkostninger og administrativt arbejde, uden at nogen har gavn af dette.

 

Derfor stiller ITD sig kritiske overfor ændringen, og vi vil således opfordre til, at myndighederne straks ser på, om der kan indføres en mere hensigtsmæssig ordning, eventuel i form af en undtagelse for lastbilerne. ITD har i den forbindelse taget kontakt til både Motorstyrelsen og Skatteministeriet med henblik på en dialog omkring dette.

SENESTE ITD NYT
onsdag 03. juli 2024

Få nu fjernet 11 kilo-reglen for varebilstransport

International Transport Danmark ønsker fair og lige vilkår på transportområdet. Brancheorganisationen opfordrer derfor Christiansborg-politikerne til enten at få ændret eller helt fjernet reglen, der placerer transport med varebiler i en gråzone, hvor chaufførerne konkurrerer med fragt- og vognmænd på ulige vilkår.

Få nu fjernet 11 kilo-reglen for varebilstransport >
tirsdag 02. juli 2024

Ændringer til vejskat er sendt i høring

Fra den 1. januar 2025 træder der en ny kilometerbaseret vejafgift i kraft. Denne var egentlig vedtaget ved lov, men som ITD tidligere har meldt ud, vil der komme et nyt lovforslag med ændringer og præciseringer til det vedtagne. Ændringerne kommer som følge af en politisk aftale om at forhøje dieselafgiften med 50 øre pr. liter, samtidig med at kilometersatsen for vejafgift midlertidigt reduceres.

Ændringer til vejskat er sendt i høring >
mandag 01. juli 2024

Nyt opslagsværk giver indblik i virksomheders arbejdsmiljø

Nyt online opslagsværk giver indblik i resultatet af Arbejdstilsynets tilsyn på de enkelte arbejdspladser. Tilsynsindblikket erstatter den tidligere smileyordning.

Nyt opslagsværk giver indblik i virksomheders arbejdsmiljø >