Vejafgift: Derfor skal du ikke betale afviste indsigelser

Copyright: AdobeStock
ITD’s egne opgørelser og en aktindsigt, som Lastbil Magasinet har fået adgang til, viser, at kun omkring hver femte indsigelse mod vejafgiftsbøder fører til en reel annullering. Det sker på trods af transportministerens gentagne konduiteudmeldinger, som indebærer, at bøder givet på baggrund af åbenlyse, hændelige fejl – menneskelige eller tekniske – ikke bør føre til bødestraf.
ITD’s formand, John Agervig Skovrup, udtaler:
“Desværre ser vi lige nu for mange vognmænd, der i ren og skær frustration og afmagt betaler deres afviste indsigelser, selvom de reelt ikke har gjort noget forkert. Jeg forstår godt hvorfor; det er hårdt at være oppe imod systemet og modtage trusler om politiindblanding. Men betaler man, vedkender man sig bøden – og man skal selvfølgelig ikke vedkende sig skyld, medmindre man har klokket i den.”
ITD rådgiver fortsat i indsigelsessager
ITD opfordrer fortsat alle vognmænd til at gøre indsigelse, hvis de modtager en uretmæssig bøde, der er udstedt på grund af hændelige fejl. Hvis denne indsigelse afvises, anbefaler ITD fortsat, at man undlader at betale bøderne. John Agervig Skovrup uddyber:
“Så længe der er gjort indsigelse, og der ikke foreligger en domstolsafgørelse, er bøden ikke forfalden og kan ikke inddrives — uanset hvor mange rykkere man så måtte få fra Færdselsstyrelsen. Vi har indgivet en klage til EU-Kommissionen, og vi agter at forfølge denne sag hele vejen, så branchen ikke straffes uberettiget.”
Bliver sagen sendt videre til politiet, overgår den til strafferetlig behandling og kan i sidste ende havne ved domstolene. ITD står klar med rådgivning i alle tilfælde og opfordrer til, at vognmænd kontakter organisationen ved henvendelser fra politiet eller domstolene.